Свет

Литванија званично захтева: Украјина да уђе у НАТО

Парламент балтичке земље усвојио је резолуцију у којој се наводи да је потребно позвати Кијев да се прикључи Алијанси
Литванија званично захтева: Украјина да уђе у НАТО© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Литвански парламент једногласно је усвојио резолуцију којом тражи да Украјина уђе у НАТО.

У документу се наводи да је "потребно позвати" Украјину "да се придружи НАТО-у као држава чланица" на самиту Алијансе у Виљнусу у јулу ове године, "да потпише приступне протоколе и покрене процес ратификације када услови то дозволе".

Према резолуцији, коју су поднели представници различитих политичких група у скупштинским одборима за спољне послове и националну безбедност и одбрану, ово би била стратешка одлука НАТО-а у потрази за миром у Украјини и Европи.

Литванска национална радио- телевизија пренела је да је Жигимантас Павиљонис, председник парламентарног Одбора за спољне послове, представљајући нацрт резолуције посланицима, рекао да су у документу наведени задаци за литванске политичаре које треба да остваре за три месеца пре самита.

"Ми смо против сивих зона безбедности, желимо да докажемо да је погрешна теза да Русија има право вета на чланство Украјине. Мислимо да ће Украјина допринети нашој безбедности, учинити НАТО јачим", истакао је он.

У документу се такође истиче неопходност јачања одбране и одвраћања у балтичком региону и целом источном крилу НАТО-а, као и повећања савезничких копнених снага које су стално распоређене у Литванији до нивоа бригаде.

Резолуција такође учвршћује тежњу за јачањем интегрисане ваздушне и противракетне одбране, укључујући капацитете противваздушне одбране у Литванији и читавом региону, као и тежњу да се осигура спремност за пријем савезничких трупа у земљи.

Литванија ће први пут бити домаћин самита НАТО-а 11. и 12. јула. Очекује се да ће скуп окупити око 40 делегација из земаља чланица и партнера Алијансе.

image