Свет

Сијарто о чланству Украјине у НАТО: Немогућа мисија

Мађарска неће подржати кораке који воде ка директној конфронтацији између Русије и НАТО-а, поручио је министар спољних послова
Сијарто о чланству Украјине у НАТО: Немогућа мисија© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Чланство Украјине у НАТО-у је "потпуно нереално", потребно је да се уздржимо од корака који воде ка ескалацији сукоба, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Очигледно је да је потпуно нереално говорити о чланству Украјине у НАТО-у. Мислим да би сада било у реду да се фокусирамо на једну ствар, а то је да се рат што пре оконча. Потребно је суздржати се од свих одлука, манифестација, па чак и изјава које доводе до ескалације", рекао је Сијарто мађарским новинарима након састанка министара спољних послова НАТО-а.

Сијарто је истакао да би директна конфронтација између НАТО-а и Русије значила светски нуклеарни рат, а да су предлози који доводе до тога неприхватљиви за Мађарску.

"За нас је главно да се на самиту НАТО-а у Виљнусу и даље јасно спроводе раније одлуке, да НАТО није страна у рату у Украјини и да треба да учинимо све да спречимо директан сукоб између Русије и НАТО. Све, све што превазилази ове границе, све што прети настанку директног сукоба између Русије и НАТО, све што угрожава учешће НАТО-а као стране у сукобу је за нас неприхватљиво", поручио је Сијарто.

Мађарска ће сваки предлог у Виљнусу, закључио је он, разматрати са ове тачке гледишта, будући да "директан сукоб НАТО-а и Русије доводи до ризика од избијања трећег светског рата, па чак и нуклеарног рата".

image
VV inauguration
banner