Свет

Столтенберг: Чланство Украјине у НАТО на "дугом штапу"

Није јасно да ли ће се о пуноправном чланству Украјини у Савезу озбиљно размотрити и по завршетку сукоба, упркос обећањима подршке
Столтенберг: Чланство Украјине у НАТО на "дугом штапу"www.globallookpress.com © IMAGO/Heikki Saukkomaa

Шеф НАТО Јенс Столтенберг оценио је да ће Украјина постати чланица Алијансе у "дугорочној" перспективи, али да је, док траје сукоб са Русијом, потребно да остане независна.

Украјина дуги низ година покушава да се придружи војном Северноатланстком савезу, а како преноси Би-Би-Си, после руске Специјалне операције, председник Владимир Зеленски је као одговор на уједињење ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области с Русијом затражио да његов захтев за чланством буде убрзан.

Статус кандидата им је одобрен у јуну.

"НАТО савезници су се сложили да ће Украјина постати део наше Алијансе, али је то дугорочна перспектива", рекао је Столтенберг за време посете Хелсинкију, престоници Финске.

Додао је да је сада императив да Украјина опстане као независна земља.

"Председник Путин не може да настави да напада комшије. Он жели да контролише Украјину и не планира мир, већ још рата", упозорио је шеф НАТО-a на заједничкој конференцији за медије са премијерком Финске Саном Марин.

Није јасно ни да ли ће се о пуноправном чланству Украјини у Савезу озбиљно размотрити и по завршетку сукоба, упркос обећањима подршке.

"Када се конфликт заврши, морамо да осигурамо да се историја не понавља", рекао је Столтенберг.

Столтенберг: Апсолутно сам уверен да ће Шведска и Финска постати чланице НАТО-а

Приступање Финске и Шведске НАТО-у главни је приоритет, рекао је данас шеф алијансе Јенс Столтенберг, позивајући чланице Турску и Мађарску да хитно ратификују приступање скандинавских земаља.

Столтенберг је на конференцији за новинаре са финском премијерком Саном Марин у Хелсинкију истакао да је постигнут напредак у обезбеђивању чланства за две земље, али није открио детаље, пренео је АП.

"Апсолутно сам уверен да ће и Финска и Шведска постати чланице НАТО, а моја порука да треба завршити процес ратификације, па је сада време да то буде и урађено у Будимпешти и у Анкари", рекао је Столтенберг.

Столтенберг је поновио да Финска и Шведска у потпуности испуњавају критеријуме за улазак у НАТО и да су "урадиле оно што је требало да ураде", након што су у мају поднеле захтев за придруживање алијанси.

Финска министарка Сана Марин наговестила је да успоравање процеса придруживања две земље ризикује да наруши кредибилитет НАТО-а и његову политику отворених врата за нове чланице.

Парламент Финске данас започиње расправу о убрзању процеса приступања те земље у НАТО, а очекује се да ће се о томе гласати у среду.

Финска и Шведска одлучиле су да желе да се придруже Алијанси што је пре могуће, након година неутралности.  Остало је само да Турска и Мађарска ратификују њихове захтеве за придруживањем том одбрамбеном блоку. 

image
VV inauguration
banner