Русија

Захарова поручила НАТО-у: Безбедност и ви сте неспојиви, време вам је за пензију

За 74 године постојања, Алијанса нема чиме да се похвали, а сада смо сведоци како се, настојећи да узурпира цео европски безбедносни систем, поново шири ка Русији, стварајући претње нашој безбедности, рекла је портпаролка руског МСП
Захарова поручила НАТО-у: Безбедност и ви сте неспојиви, време вам је за пензијуwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Деловање и изјаве НАТО-а указују да су безбедност и Северноатлантска алијанса неспојиве ствари, намеће се један закључак – време је да се Aлијанса повуче, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Алијанса, заправо, нема чиме да се похвали. НАТО на својим леђима носи ратове, претварање држава у рушевине, некажњене ратне злочине, убијање цивила и уништавање цивилне инфраструктуре. Југославија, Ирак, Авганистан, Либија. Ко је следећи?", упитала је Захарова.

Представници северноатлантског блока стално понављају да је то одбрамбени савез, истакла је Захарова, иако читава историја организације говори другачије.

"А сада видимо како се НАТО, настојећи да узурпира цео европски безбедносни систем, поново шири ка Русији, стварајући претње нашој безбедности. Финска је постала још једна жртва Алијансе, чије су власти одлучиле да се опросте од дугорочне неутралности своје земље у замену да је претворе у зону фронта – одскочну даску за обуздавање Русије у северозападном правцу", нагласила је.

Она је додала да НАТО не намерава да стане и генерални секретар Јенс Столтенберг све више проглашава глобалну улогу Алијансе - потребу да она изађе ван традиционалне зоне одговорности, евроатлантске.

"Постављају се темељи за широко наметање НАТО центричних приступа изградњи регионалних система безбедности. Одатле и долази упумпавање оружја Украјини и њено мотивисање да настави рат са Русијом, напади на Кину, флертовање са Јапаном и Јужном Корејом, планови за милитаризацију Арктика. Све се ради како би свет постао још опаснији, како би се спречило постојање алтернативних центара моћи, који би могли да поткопају хегемонију Запада".

"Са сигурношћу се може рећи да су безбедност и НАТО неспојиве ствари. У вези с тим, намеће се само један закључак – са 74 године, време је да се северноатлантски блок пензионише", поручила је Захарова.

image
VV inauguration
banner