Свет

"Као да се свађа сама са собом": Кина осудила говор Урсуле фон дер Лајен

Ко год да је писао говор за Урсулу фон дер Лајен, заправо не разуме Кину или намерно искривљује кинеске ставове, каже Фу Конг
"Као да се свађа сама са собом": Кина осудила говор Урсуле фон дер Лајен© Tanjug/Sean Kilpatrick /The Canadian Press via AP

Говор председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен уочи њене посете Кини био је неповезан, контрадикторан и у њему се погрешно тумаче политика и ставови Пекинга, изјавио је амбасадор Кине у Европској унији Фу Конг.

"Био сам помало разочаран. Говор је садржао много лажног представљања и погрешног тумачења кинеске политике и кинеских ставова. И рекао бих, ко год да је писао тај говор за председницу Фон дер Лајен, заправо не разуме Кину или намерно искривљује кинеске ставове", рекао је Фу Конг за ЦГТН.

Према његовим речима, председница ЕК одавала је утисак да схвата важност сарадње са Кином, али да се у исто време "плаши критике", посебно од стране тврдолинијаша у Европи, а можда чак и од Сједињених Америчких Држава.

"Читајући говор, чини се као да се двоје људи међусобно свађају, па нема повезаности. Надамо се да ће приликом посете Кини и у дијалогу са кинеским лидерима моћи боље да нас разуме", закључио је амбасадор.

Председница ЕК требало би да допутује у Пекинг идуће недеље са француским лидером Емануелом Макроном, где ће се, како се очекује, састати са председником Кине Си Ђинпингом.

Она је раније позвала Европу да буде храбрија у односима са Кином, јер она "постаје све репресивнија код куће и све самопоузданија у иностранству". Такође је казала да ће "одлучујући фактор за наставак односа ЕУ-Кина бити како Кина наставља да се опходи према рату руског председника Владимира Путина".

Кина је од самог почетка Специјалне војне операције инсистирала на неутралности, осудила једностране западне санкције као нелегитимне и предложила мировни план, док ЕУ у потпуности подржава владу у Кијеву и редовно јој испоручује оружје, муницију, обуку и другу опрему.

На изјаве Фон дер Лајенове реаговао је и генерални директор за европске послове у кинеском Министарству спољних послова Ванг Лутонг, који је упозорио Европску унију да игра опасну игру.

image