Свет

Путин тражи извештај о злочинима нациста и украјинског режима

Председник Русије издао је налог Истражном комитету да пронађе места где су сахрањивани војници Црвене армије током Великог отаџбинског рата у новим регионима Руске Федерације
Путин тражи извештај о злочинима нациста и украјинског режима© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин издао је налог да се припреме подаци о злочинима нациста током Великог отаџбинског рата, као и подаци о злочинима актуелног украјинског режима како би се формирала стабилна грађанска позиција унутар руског друштва, саопштено је из Кремља.

"Министарство културе Русије, заједно са Министарством за дигитални развој обезбедиће припрему и дистрибуцију информативних материјала како би се у руском друштву, посебно међу младима, формирала стабилна грађанска позиција о злочинима које су починили нацисти и њихови саучесници током Великог отаџбинског рата, као и о злочинима украјинског режима, који је дошао на власт током антиуставног оружаног удара 2014. године," наводи се у саопштењу, преноси РИА новости.

Рок за подношење извештаја је до 30. јуна 2023. године, а затим ће се подаци достављати једном годишње.

Путин је, такође, наложио да се припреме предлози за укључивање ветерана у васпитно-образовни рад са школарцима, а рок за подношење извештаја је 31. август, објављено је на сајту Кремља.

Поред тога, руски лидер је наложио Министарству просвете да до 31. августа размотри укључивање дела совјетских писаца који обликују свест младих у образовне програме.

Председник Русије издао је налог Истражном комитету да пронађе места где су сахрањивани војници Црвене армије током Великог отаџбинског рата у новим регионима Руске Федерације, то јест у Доњецкој и Луганској Народној Републици, Запорошкој и Херсонској области, као и места где су сахрањене жртве злочина украјинских неонациста након антиуставног државног оружаног пуча 2014. године.

Путин је, такође, издао налог да се прослава Дана младости помери са 27. јуна на последњу суботу у јуну, преноси прес-служба Кремља.

image