Русија

Путин наредио: Морају да се спрече напади на територију Русије

Лидер ДНР-а потврдио да је регион појачао рад ПВО система, те да се број напада на територију Руске Федерације преполовио
Путин наредио: Морају да се спрече напади на територију Русијеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин истакао је данас током разговора са лидером Доњецке Народне Републике (ДНР) Денисом Пушилином да један од приоритета војске мора бити спречавање напада на територију Руске Федерације. 

Пушилин је потврдио да је ДНР појачала рад противваздушне одбране у региону и додао да се, као резултат, број напада на територију ове области двоструко смањио.

Русија у Украјини има посла са режимом који је окрутан, не само према руским грађанима, већ и према својим, казао је Путин у разговору са Пушилином у Кремљу.

"Украјинска војска је само на једном делу фронта недавно убила 14 својих војника, који су се предали. Било је већ касно и наши су оставили тамо са њима неколико људи. Нису их ни чували. Требали су јутрос да их изведу из зоне борбе. Непријатељ је испалио 300 граната на једно место и убио све своје војнике. Нажалост, страдали су и наши, али они своје не штеде. Њихово понашање је крајње цинично и окрутно. Не штеде своје", рекао је он.

Према речима руског председника, украјинске снаге треба држати што даље од линије додира, на дистанци на којој не могу да нанесу штету руској војсци и додао да је задатак војске да се потпуно спречи гранатирање Донбаса.

И у разговору са лидером Луганске Народне Републике (ЛНР) Леонидом Пасечником било је речи о ситуацији на фронту.

Према речима Пасечника, ситуација на територији републике је тренутно релативно стабилна и контролисана, али ипак напета. Непријатељ је много ређе почео да гранатира територију ЛНР, казао је он.

"Из неког разлога ређе користе ХИМАРС системе, а ако су их раније користили против објеката у којима су се налазила војна лица и складишта са ракетним и артиљеријским оружјем, сада су то хаотични удари, и све чешће циљају цивилно становништво", приметио је Пасечник.

Један од последњих удара је био Перевалску у близини аутобуске станице, недалеко од бензинске пумпе, ауто сервиса, казао је и додао да није јасно који је циљ имала украјинска војска.

Путин је у разговору са лидером Запрошке области Јевгенијем Балицким обећао да ће медицински центри у том новом региону Руске Федерације бити бољи него у регионалним градовима и опремљени најсавременијом опремом.

Што се тиче инфраструктурног пројекта, који се како је Балицки прецизирао, реализује на иницијативу руског председника, направљена је радна група, а главна опција је градити у хитним случајевима и највероватније ће бити укључени војни градитељи.

Према речима лидера Херсонске области Владимира Саљда, инжењерска подршка области се активно развија.

Постоји потреба да се одржи равнотежа снабдевања гасом, с обзиром да је Херсонска област била гасификована само 27 одсто, што је према речима Саљда веома мало. ДНР и ЛНР имају око 75 одсто, а Херсонска само 27 одсто, прецизирао је он.

Раније је гас ишао гасоводом из Украјине, али данас због актуелне ситуације тим гасоводима до Херсонске области не долази руски гас.

Саљдо је предложио да се гас снабдева из Крима, јер постоји гасовод којим би гас био дистрибуиран.

"Постоји гасовод, иде до Џанкоја, било би добро да се направи крак до Геническе, па да се одатле дистрибуира по целом региону", предложио је Саљдо и прецизирао да би нова грана гасовода била дужине 105 километара.

Путин је прихватио овај захтев, јер је, према његовим речима, ово питање веома важно за мештане Херсонске области.

"Биће другачија ситуација у домаћинствима, а привреда ће расти на сасвим другачији начин", казао је Путин.

Од 23. до 27. у четири некадашње украјинске области: Доњецкој, Луганској, Запорошкој и Херсонској, спроведен је референдум на ком су грађани у великом броју подржали прикључење Руској Федерацији. 

image