Русија

Путин: Спремамо Концепт безбедности због напетости на спољним границама Русије и Белорусије

Документ би требало да формулише фундаменталне задатке руско-белоруске сарадње у светлу растуће напетости на спољним границама двеју држава и санкционог и информационог рата који је против њих покренут, објаснио је руски лидер
Путин: Спремамо Концепт безбедности због напетости на спољним границама Русије и Белорусије© kremlin.ru/ Фото: Михаил Метцель, ТАСС

Власти Русије и Белорусије припремиће Концепт безбедности Савезне државе, у којем ће, између осталог, бити одражени спољни изазови, изјавио је руски председник Владимир Путин након састанка Вишег државног Савета Савезне државе.

"Данас је стављено на дневни ред и разматрано питање од великог значаја - припрема Концепта безбедности Савезне државе", казао је Путин.

Према његовим речима, овај документ би требало да формулише фундаменталне задатке руско-белоруске сарадње у светлу растуће напетости на спољним границама двеју држава и санкционог и информационог рата који је против њих покренут.

Москва и Минск намеравају да прошире сарадњу у одбрамбеној и војно-техничкој сфери, додао је.

"Русија и Белорусија изграђују и наставиће да изграђују сарадњу у области одбране и безбедности. Оне проширују сарадњу у војно-техничкој сфери, што одговара основним интересима наших земаља и народа. То је заиста важно с обзиром на тешку међународну ситуацију. И наставићемо да јачамо системе безбедности Савезне државе, гарантујући тиме услове за њен одржив, прогресиван друштвено-економски развој", рекао је он.

Према његовим речима, Русија и Белорусија намеравају да јачају кооперационе везе са земљама које желе да сарађују.

"Заједнички спроводимо свеобухватне мере како бисмо минимизирали штету од незаконитих санкција, јача се сарадња са страним државама које желе да раде са нама и желе да ову сарадњу наставе и у будућности", рекао је Путин.

Русија и Белорусија су успеле много да постигну у интеграцији различитих области, у привреди, у области безбедности, одбрани, као и у културно-хуманитарној сфери.

"Желим да истакнем да наше земље спаја традиционално пријатељство, заједничке културне, духовне и моралне вредности. Управо на тој основи заједно градимо Савезну државу. И већ смо много постигли. Успостављене су обимне узајамно корисне трговинско-економске везе, значајно је ојачана сарадња у одбрамбеној, научно-техничкој, образовној и културној", објаснио је Путин.

Према његовим речима, у блиској координацији владе две земље баве се питањима обезбеђивања макроекономске стабилности, развија се сарадња у монетарној и финансијској сфери.

Према Путиновим речима, постоје значајна достигнућа у интеграцији кључних сектора привреде, реализује се 28 приоритетних програма одобрених на претходној седници.

"Владе и ресорни ресори су до данас већ завршили 74 одсто планираних активности у складу са наведеним програмима и, као што видимо, овај рад доноси конкретне, опипљиве резултате. Свакако ћемо наставити ову активност, како смо се данас договорили, без успоравања", додао је руски лидер.

Процес стварања уједињених тржишта нафте и гаса две земље се наставља, казао је Путин и додао да је споразум о формирању јединственог тржишта електричне енергије у припреми за потписивање.

 

image