Свет

ФБИ претражио Бајденову кућу на плажи, нису пронађена поверљива документа

Поверљиви документи већ су пронађени у кући америчког председника у Вилмингтону, као и у просторијама "Пен Бајден центра" у Вашингтону
ФБИ претражио Бајденову кућу на плажи, нису пронађена поверљива документаwww.globallookpress.com © IMAGO/Samuel Corum / Pool via CN

ФБИ је претресао кућу на плажи америчког председника Џозефа Бајдена у близини Рехобот Бича у Делаверу, али нису у резиденцији нису пронађена поверљива документа, известили су амерички медији. 

Раније је објављено да није постојао налог за претрес, већ да је све урађено споразумно.

"У складу са стандардним процедурама, а у циљу оперативне безбедности, Министарство је настојало је да уради овај посао без претходног обавештавања јавности и ми смо пристали да сарађујемо", рекао је Бауер. "Данашња претрага је корак даље у детаљном и благовременом процесу који спроводи Министарство и који у потпуности настављамо да подржавамо. Имаћемо више информација након претраге."

Поверљиви документи већ су пронађени у Бајденовој кући у Вилмингтону, као и у канцеларијама "Пен Бајден центра" у Вашингтону, али је Бела кућа саопштила да у његовој кући на плажи нису пронађени такви документи.

Бауер је раније овог месеца рекао да су Бајденови адвокати претражили куће у Вилмингтону и Рехобот Бичу. 

"Председникови адвокати пронашли су потенцијалну евиденцију са ознаком 'поверљиво' у Вилмингтону, у просторији поред гараже", рекао је Бауер у саопштењу. Након тога су претресли кућу у Рехоботу Бичу, али пошто "нису пронађени такви документи, адвокати су се касно увече вратили у Вашингтон".

ФБИ је средином новембра претресао канцеларије "Пен Бајден центра" након што су тамо откривени поверљиви документи, известио је Ен-Би-Си њуз.

Амерички министар правде Мерик Гарланд именовао је специјалног тужиоца који ће спровести истрагу о поверљивим документима која су пронађена. 

image