Свет

"Његова фигура поприма лик мученика": Одржано прво саслушање игумана Кијевско-печерске лавре

Због чињенице да током разматрања молбе за одређивање мере забране није пружен адекватан доказ, адвокати су поднели захтев за упознавање са материјалом предмета, рекао је адвокат Лавре протојереј Никита Чекман
"Његова фигура поприма лик мученика": Одржано прво саслушање игумана Кијевско-печерске лавре© Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chenov

Русија захтева хитно ослобађање игумана Кијевско-печерске лавре, митрополита Павла који се налази у кућном притвору и тражи да му се укаже потребна медицинска помоћ, изјавио је специјални представник Министарства иностраних послова Русије Генадиј Аскаљдович.

Како је истакао, Москва је дубоко забринута за судбину владике Павла који се налази у кућном притвору "у електронским оковима".

"За људе добре воље његова фигура поприма лик мученика за православну меру. С тим у вези, изјава Владимира Зеленског који је рекао да је Украјина територија са највећом верском слободом представља врхунац цинизма. Захтевамо хитно ослобађање митрополита Павла и пружање одговарајуће медицинске помоћи", рекао је руски дипломата.

Како је додао, украјинске власти својим поступцима против Кијевско-печерске лавре "упорно настављају са политиком моралног терора против суграђана и верника, и то у време Великог поста".

"Сигурни смо да ће ускоро уследити последице за учињено. Председник Украјине Владимир Зеленски и сви богоборци са власти платиће за своја грешна дела и заувек ће их пратити срамна слава прогонитеља УПЦ", рекао је дипломата Аскаљдович.

Прво саслушање митрополита: Сведочи и сарађује

Савез православних новинара (УОЈ) саопштио је да је јуче одржано прво саслушање намесника Кијевско-печерске лавре митрополита Павла који је "осумњичен за распиривање међурелигијске мржње".

"Јуче, 4. априла 2023. године, одржано је прво саслушање митрополита Павла као осумњиченог. Одбрана сматра да је сумња против епископа неоснована", рекао је адвокат Кијевско-печерске лавре протојереј Никита Чекман и додао да митрополит сведочи и сарађује.

Додаје се да због чињенице да током разматрања молбе за одређивање мере забране није пружен доказ, адвокати су поднели захтев за упознавање са материјалом предмета. Према наводима, тај захтев још није испуњен.

Како су раније саопштили адвокати митрополита Павла, део оптужби против њега заснивају се на позивању на снимке Службе безбедности Украјине. Оригинални аудио снимци на ЦД-у требалo је да буду достављени одбрани 1. априла током заседања у суду, што није учињено.

Подсетимо, Шевченковски окружни суд Кијева ставио је 1. априла у кућни притвор намесника Лавре митрополита Павла на два месеца, а такође је забранио комуникацију са верницима. Митрополит је оптужен за изазивање међурелигијске мржње због критике расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) и подршке деловању Руске Федерације у Украјини.

Управа резервата Кијево-печерске лавре је 10. марта објавила раскид закупа на неодређено време објеката канонске УПЦ и наредила монасима да напусте територију пре 29. марта. Игуман Лавре, митрополит Павле, назвао је ове радње "незаконитим и најавио одбијање братије да напусти манастир". Слуге Лавре поднеле су тужбу тражећи да оспоравају права на манастир.

Митрополит је нагласио да око "Лавре не може бити компромиса и да ће братија стајати до краја". Према његовим речима, раскид уговора о закупу зграда Лавре је немогућ једнострано, потребна је одлука суда, као и да је поднета тужба о недопустивости раскида уговора о закупу Привредном суду Кијева.

image