Свет

"Бежите Московљанке": Провокације у Кијевско-печерској лаври и на Благовести

Расколничка ПЦУ одржала је данас службу у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, а служби је присуствовао и бивши председник Украјине Петро Порошенко, за време чијег мандата је Кијев потписао Минске споразуме
"Бежите Московљанке": Провокације у Кијевско-печерској лаври и на Благовестиwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Украјински националисти покушали су да отерају присталице канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) из Кијево-печерске лавре и на данашњи празник Благовести, преносе РИА Новости.

"Московљанко, бежи! Губите се одавде, плаћене московске бабе", викао је млади провокатор на жену са дететом.

Националисти су скандирали: "Не молимо се свештеницима, ми се молимо Богу".

Међу њима се нашла и дванаестогодишња девојчица која је изјавила да има "само 12 година али је дошла да изрази свој став и захтева да се крсти у украјинској цркви".

Прецизира се да се у Лаври окупило свега неколико агресивних присталица расколничке "Православне цркве Украјине" (ПЦУ). 

Истовремено, бројни верници канонске УПЦ су, игноришући провокације, наставили са молитвом, преноси агенција.

Расколничка ПЦУ одржала је данас службу у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, а служби је, уз неколико десетина људи, присуствовао и бивши председник Украјине Петро Порошенко, за време чијег мандата је Кијев потписао Минске споразуме. 

Порошенко је, подсетимо, више пута говорио да је заслужан за "стварање ПЦУ" и, како је казао, "новог православља".

Канонска УПЦ је у исто време одржала богослужење на коме се, на отвореном простору код цркава Доње лавре, окупило више стотина људи. 

image