Свет

Лавра: Наступило је време прогона цркве, пустите људе да долазе у манастир

Споразум лавриног резервата и полиције је незаконит и ствара додатни притисак на братију манастира, онемогућава свештенству и верујућем народу да долази у храмове
Лавра: Наступило је време прогона цркве, пустите људе да долазе у манастирGetty © Roman Pilipey / Stringer

Кијевско-печерска лавра је на свом сајту навела да нема основа да Национални резерват Кијево-печерске лавре који је под руководством државе закључи споразум са полицијом о заштити територије Лавре и с тим у вези је позвала  припаднике полиције да не спречавају монахе и вернике да долазе у храмове.

"Национални резерват је 5. априла обавестио Кијевско-печерску лавру, мушки манастир, о закључивању споразума са Одељењем безбедносне полиције у Кијеву. Циљ је да се обезбеди заштита целокупне територије Резервата у вези са престанком важења Уговора број 2 од 19. јула 2013. године о бесплатном коришћењу верских објеката и друге имовине у државној својини од стране верске организације", саопштила је УПЦ на Телеграму.

"Позивамо органе реда да не ометају браћу и вернике који законито користе објекте и храмове манастира и да не крше њихово право на слободу вероисповести", напомиње Лавра.

УПЦ је споразум назвала незаконитим и оценила га као додатни притисак на братију манастира чији је циљ да свештенству онемогући коришћење територије Лавре.

Како је навела УПЦ, Кијевско-печерска лавра не признаје једнострани раскид Уговора о бесплатном коришћењу и због тога се обратила суду за заштиту својих права. С обзиром да су ови правни односи економско-правни и имају спорну природу, Привредни суд Кијева је отворио поступак у предмету и заказао први састанак за 26. април 2023. године, објашњава УПЦ.

"Дакле, данас нема потребе ни разлога да резерват закључује уговор са одељењем безбедносне полиције о пружању услуга заштите територије Кијевско-печерске лавре док суд не донесе одлуку о случају незаконитог престанка уговора", наводи се на сајту Лавре.

Саветник руског патријарха Кирила протојереј Николај Балашов је изразио сумњу да украјинске власти на овај начин користе полицију да иселе монахе из Лавре, преносе "РИА Новости".

"Закључивање споразума са полицијом о заштити може да доведе до принудног исељења становника манастира, блокирања улаза или било које друге провокације. Страхови верника једине канонске православне цркве у Украјини су оправдани", казао је протојереј.

Кијевске власти покушавају да дају легалну форму уништењу манастира, закључио је он.

"Још једна одлука Националног резервата која се може квалификовати као незаконита. Резерват живи у парадигми где не постоји уговор о коришћењу имовине, потписан 2013. године. Нема разлога да се верује да овај уговор не постоји. Дакле, све изјаве резервата, апели и писма која свакодневно шаље доказ су да живе у некој паралелној реалности која нема везе са законодавством Украјине", рекао је митрополит Климент из УПЦ.

Све ове мере се спроводе буџетским средствима, имају несхватљив циљ, а плаћају их грађани Украјине, у томе постоји одређена коруптивна компонента рекао је митрополит одговарајући на питање да ли после овог уговора постоји опасност да ће полиција приступити неким насилним методама.

Актуелна ситуација око Кијевско-печерске лавре почела је обавештењем о раскиду уговора о закупу на неодређено време које је Министарство културе Украјине послало монасима УПЦ.

Монасима је наређено да напусте манастир до 29. марта. Притом, украјински министар културе и информација Олександар Ткаченко им је понудио да остану, али под условом да пређу у, како је и сам рекао, расколничку ПЦУ.

Од тог дана верни народ се окупља око манастира и својим заједништвом и бројношћу отежавају полицији да почини оно што намерава, заувек прогна монахе УПЦ из Лавре.  УПЦ је саопштила да комисија нема овлашћења да почне са радом, пошто нема одлуке суда.

Отимачини и притисцима су подложни и други манастири и цркве на територији Украјине. Верници неканонске ПЦУ долазе у храмове УПЦ и отимају их, а за то имају најразличитије методе. 

Сама Лавра је на Телеграму, дајући верницима упутство за опхођење са активистима ПЦУ приликом доласка у храмове, истакла да је наступило време прогона Цркве слично оном из првих векова нове ере.

У Лавову су данас, по налогу локалних власти, багером срушили цркву равноапостолног кнеза Владимира, јавила је УПЦ. И раније је било покушаја рушења ове цркве, била је паљена, али данас је коначно срушена, саопштила је УПЦ и додала да је планирано да се на том месту подигне нова црква ПЦУ.

"Браћо и сестре, јесте ли већ схватили да је дошло време прогона? Да ли разумете да сада живимо као у првим вековима хришћанства? Ако не, онда се пробудите! Дошло је то време", наводи се у објави.

"Кад нас грде, благосиљамо; кад нас гоне, трпимо; Кад хуле на нас, молимо; постасмо као сметлиште свијета, свима смеће до данас", цитирала је Лавра стихове прве посланице апостола Павла Корићанима.

И Савез православних новинара (СПН) је упозорио вернике на опасност која их чека испред црква и манастира у Украјини.

Према њиховим информацијама у многим градовима Украјине непријатељи УПЦ "лове" најактивније парохијане и вернике. Такви случајеви десили су се у Хмељницком, где је претучен човек који је зауставио лице у војној униформи да претуче свештенике током литургије, наводи СПН.

Циљ је да се људи застраше и приморају да прекину заштиту светиња, наглашава СПН и додаје да је иста тактика названа "црвени терор" коришћена и пре 100 година против бранилаца Цркве.

"Фотографишу вернике, деле те слике у затвореним групама на друштвеним мрежама и онда траже особу, или је негде случајно сретну. Најблаже што може да се деси је да пребију, најгоре да убију", упозорава СПН.

Активисти ПЦУ, према њиховим информацијама, застрашују оне који су томе подложни, а оне који се одупру дочекаће украјинске специјалне службе.

image