Свет

"Вашингтон пост": Прошле године за длаку избегнут директан сукоб између Русије и НАТО-а

Документи процурели из Пентагона наводе да је крајем септембра прошле године један руски ловац наводно "замало" оборио британски шпијунски авион у близини руске обале на Црном мору
"Вашингтон пост": Прошле године за длаку избегнут директан сукоб између Русије и НАТО-аGetty © USAF

Русија и НАТО нашли су се на корак од потенцијалног масовног рата прошле године након што је руски борбени авион наводно умало оборио британску извиђачку летелицу, објавио је "Вашингтон пост", позивајући се на један од докумената који су недавно процурили из Пентагона.

Инцидент се догодио крајем септембра 2022. године у близини руске обале на Црном мору и био је много озбиљнији него што је Лондон претходно признао, тврди лист. У октобру 2022. године, министар одбране Велике Британије Бен Волас обавестио је парламент да Москва навела технички квар као разлог за инцидент, док је Лондон прихватио објашњење.

У документу у који је "Вашингтон пост" имао увид наводи се да је британски извиђачки авион РЦ-135, који служи за пресретање радио преноса и електронских порука, "замало оборен".

Из Велике Британије је у октобру саопштено да су авион пресрела два руска ловца Су-27 изнад Црног мора, при чему је један од њих наводно лансирао пројектил у близини авиона.

Према писању америчког листа, тај инцидент је могао да изазове позивање на члан 5 НАТО Споразума, што би могло довести до директног укључивања НАТО снага у сукоб у Украјини, или чак директног сукоба између Москве и војног блока предвођеног Вашингтоном.

Ни САД, Велика Британија ни Русија нису коментарисале садржај документа, наводи "Вашингтон пост".

Лист је такође известио да су САД наводно заузеле опрезнији приступ извиђачким мисијама у региону Црног мора, налажући Ваздухопловству да се држи даље од Кримског полуострва.

Мапе из документа означавају "сигурну зону" за америчке шпијунске летелице

Уз документ је била приложена и мапа на којој се могло уочити неколико линија повучених преко делова Црног мора како би се означиле сигурне области за америчке осматрачке авионе, наводи лист. Једна од њих демаркира подручје око 12 наутичких миља од обале Крима – ивице руских територијалних вода према међународном праву.

Друга линија повучена око 50 наутичких миља од обале назива се "СЕКДЕФ директед стендоф". Према писању листа, ова линија може указивати на то да је амерички министар одбране Лојд Остин наредио ваздухопловству да држи своје авионе даље од полуострва.

Пентагон је у марту оптужио руске пилоте за безобзирно летење и тврдио да је један од њих поткресао пропелер америчкој беспилотној летелици "Рипер", због чега се она срушила. Русија је негирала да је користила оружје против њега, и тврди да је он летео са искљученим транспондером у зони забране кретања коју је прогласила руска војска.

На снимку снимљеном са дрона се види само борбени авион Сухој Су-27 како зуји изнад њега и наводно избацује гориво. Како је Си-Ен-Ен известио, Пентагон је додатно преусмерио удаљио путање летења својих шпијунских дронова изнад Црног мора након инцидента.

image
VV inauguration
banner