Свет

Си-Ен-Ен: Американци више не смеју да лете близу руске обале изнад Црног мора

Амерички дронови ће тешко моћи да се врате на пређашње руте, упозорава високи војни званичник
Си-Ен-Ен: Американци више не смеју да лете близу руске обале изнад Црног мора© Tanjug/US Department of Defense via AP

Одлука Вашингтона да америчке беспилотне летелице лете јужније изнад Црног мора након сусрета руског млазњака и дрона раније овог месеца, ограничила је способност Сједињених Држава да прикупе обавештајне податке у вези са ратом у Украјини, изјавио је високи амерички војни званичник за Си-Ен-Ен.

Летење дронова на већој удаљености смањује квалитет обавештајних података које могу да прикупе, навео је неименовани званичник, напомињући да шпијунски сателити то донекле могу да компензују. Међутим, сателити се краће задржавају изнад циљева, што им смањује ефикасност у односу на беспилотне летелице, додао је он.

Након што су се руски авион Су-27 и амерички дрон МК-9 сусрели изнад Црног мора, САД су почеле да лете својим осматрачким дроновима јужније и на већој висини него раније, односно даље од простора који окружује полуострво Крим, наводи Си-Ен-Ен.

Амерички медиј додаје да је, када је дошло до ове промене, један амерички званичник изјавио да су нове руте део напора да се избегну могуће провокације, пошто администрација Џоа Бајдена и даље покушава да избегне сваки инцидент који би могао да прерасте у директан сукоб Москве и Вашингтона.

Он је тада рекао да ће дронови на овај начин летети "за сада", али је истакао да постоји "апетит" за повратак на пређашње руте које су ближе територији под руском контролом.

Из Пентагона су навели да неће одговарати на питања везана за мисије и руте, те да неће говорити о обавештајним операцијама.

Након сусрета америчког дрона и руског млазњака изнад Црног мора 14. марта, амерички званичници су више пута истицали да ће САД наставити да лете у међународном ваздушном простору. Међутим, нове руте су удаљене више од 40 наутичких миља од украјинске обале, пише Си-Ен-Ен и подсећа да је раније та удаљеност износила 12 наутичких миља.

Високи амерички војни званичник истиче да постоји забринутост да ће бити тешко Сједињеним Државама да своје дронове врате на старе руте и да потврде причу о слободи летења америчких авиона.

Примера ради, америчка морнарица није упловила у Црно море од децембра 2021. године, подсећа Си-Ен-Ен.

Додаје се да је, како се наводи, обарање дрона био први пут да је дошло до директног физичког контакта америчке и руске војне летелице откако је Москва започела Специјалну војну операцију у Украјини.

Подсетимо, руско Министарство одбране тврди да "руски ловци нису користили ваздушно-десантно оружје и да нису дошли у контакт са беспилотном летелицом".

"Амерички дрон је прешао у неконтролисани лет уз губитак висине и сударио се са површином воде. Пао је сам, без икакве интервенције са стране", саопштили су из министарства.

image