Свет

Небензја упозорио: Америка без дозволе Москве тера државе да производе руско оружје

Русија је у више наврата сазивала састанке Савета безбедности УН у вези са опасним последицама "пумпања" кијевског режима оружјем
Небензја упозорио: Америка без дозволе Москве тера државе да производе руско оружје© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Сједињене Америчке Државе и њихови савезници, у интересу Кијева, терају треће земље да крше међународне стандарде у области снабдевања оружјем, захтевајући да се производи совјетско и руско наоружање без дозволе Москве, рекао је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН.

Како је истакао стални представник, Русија је у више наврата сазивала састанке Савета безбедности УН у вези са опасним последицама "пумпања" кијевског режима оружјем које јасно илуструје ризике кршења преузетих обавеза у области контроле оружја.

Међу таквим ризицима, Небенза је навео ерозију међународног права у области испорука оружја.

"Стално кршење билатералних споразума, који укључују забрану реекспорта и производњу оружја и технологија ради извоза у треће земље, без дозволе земље-испоручиоца оружја, противно је фундаменталној пракси у области снабдевања војном опремом", рекао је стални представник.

Према његовим речима, тајне испоруке оружја одређеним регионима преко трећих земаља додатно искривљују слику о токовима наоружања у свету и смањују транспарентност у овој области.

"Нажалост, западне земље не само да се не боре против оваквих кршења, већ их и подстичу. САД и њени савезници врше притисак на треће земље, захтевајући да крше такве споразуме са Русијом и другим државама у интересу повећања испорука оружја Кијеву", нагласио је Небензја.

Он је подсетио да је 30. новембра 2022. године амерички државни секретар Ентони Блинкен директно најавио покретање производње борбених система, совјетског типа у предузећима у источноевропским државама. Међутим, међувладини споразуми са тим земљама предвиђају да се произведени производи не могу извозити, без писане сагласности СССР-а или Русије, као његовог наследника.

"Дакле, такве акције представљају директно кршење фундаменталних међународних норми у области контроле конвенционалног наоружања, без обзира на то којим циљевима се објашњавају", закључио је Небензја.

image