Русија

Песков о цурењу информација: Устаљена је пракса вечито кривити Русију за све

Чињеница је да су САД одавно почеле да надзиру разне лидере држава, посебно европских престоница, казао је портпарол Кремља
Песков о цурењу информација: Устаљена је пракса вечито кривити Русију за све© Tanjug/ Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Десило се велико цурење информација, и то није први пут да САД шпијунирају лидере других држава, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков коментаришући недавно цурење документа Пентагона која указују на то да су САД шпијунирале украјинског председника.

"Ово се већ дешавало. Ништа није искључено", рекао је Песков.

Према његовим речима, чињеница да су САД одавно почеле да надзиру лидере разних држава, посебно европских, више пута је испливала на површину.

Садржај тајних докумената из Пентагона је прилично интересантан, тренутно га сви проучавају и анализирају, рекао је Песков.

Уобичајена је пракса да се Русија криви за све па и за цурење докумената Пентагона, рекао је он.

"Не, ни на који начин не могу да коментаришем изјаве да је Русија крива. Свима је већ добро позната тенденција да се увек, свуда и за све криви Русија. То је већ устаљена дијагноза. Немам додатни коментар", додао је.

Кина има право да реагује на провокације

Руска Федерација је била сведок провокативних акција против Кине, рекао је Песков и додао да Пекинг има пуно право да реагује.

"У веома кратком временском периоду били смо сведоци вишеструких акција које су биле провокативне према Кини. Наравно, Кина има суверено право да одговори на те провокативне акције, на извођење војних маневара у строгом складу са међународним правом. Право Кине и других земаља на овакву врсту реакције сви треба да поштују", рекао је Песков новинарима.

Кина је најавила војне вежбе северно, јужно и источно од Тајвана, након што се тајванска председница Цаи Инг-вен састала у четвртак са председником Представничког дома америчког Конгреса Кевином Макартијем у Калифорнији, што је Кина, која Тајван сматра својом територијом, снажно осудила.

Француска не може да буде посредник

Француска не може никао да претендује на улогу посредника између Русије и Украјине, казао је Песков.

"Париз сада тешко може да преузме улогу посредника, јер стоји на страни једне од учесница у сукобу, на Украјинској. На тај начин, Париз је индиректно и директно умешан у овај сукоб", објаснио је портпарол Кремља.

И руско Министарство спољних послова је раније истакло да САД, Велика Британија, Француска и Немачка не могу да претендују на улогу неутралних посредника у мировном процесу у Украјини, пошто су умешане у сукоб са Русијом.

image
VV inauguration
banner