Русија

Небензја поручио: У Русији нема масовног принудног усвајања украјинске деце

Кијевски режим насилно одводи децу из Донбаса, чак их одузима од живих родитеља, док Запад ћути и нема никакве приговоре на то, каже стални представник Русије при УН
Небензја поручио: У Русији нема масовног принудног усвајања украјинске деце© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Кијев насилно изводи децу из Донбаса, шта више, одузимају децу из породица које одбијају да се евакуишу из зона сукоба на територију коју контролишу Оружане снаге Украјине, у ишчекивању доласка руских војника, које те породице доживљавају као ослободиоце, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

"Кијевски режим насилно одводи децу из Донбаса, чак их одузима од живих родитеља. Видимо да Запад нема никакве приговоре на то. Или, како сада кажу, 'ово је другачије'", рекао је Небензја.

Руски дипломата је додао да западне земље приписују Русији промену украјинског идентитета као циљ евакуације деце, упоредивши такве манипулације са злочином.

"Запад игнорише чињенице о присилној украјинизацији Руса широм Украјине, укључујући и децу. Већина деце која су евакуисана у Русију из зоне сукоба у Украјини, била су са родитељима или старатељима. Занемарљив део овог броја су били ђаци установа за сирочад и децу која су остала без родитељског старања", навео је.

У Русији нема масовног принудног усвајања украјинске деце

Небензја је истакао да у Русији нема масовног принудног усвајања украјинске деце и да иза таквих митова стоје западни и украјински медији. Он је додао да Москва не спречава децу да одржавају контакте и комуникацију са рођацима и пријатељима и да тежи њиховом поновном уједињењу.

"Главни задатак овог састанка у УН није само да се разоткрију очигледни двоструки стандарди Запада, већ и да се разбију митови које репризирају западни и украјински медији. Само сирочад и деца која су остала без родитељског старања из установа у административним границама Доњецке и Луганске Народне Републике, пребачена су под привремено старатељство или старатељство руских држављана. Овај институт је настао да децу врати родитељима ако их пронађу", нагласио је.

Небензја је указао на праксу одвођења деце из породица украјинских избеглица у Европи, где већ постоје стотине таквих случајева.

"То се дешава у Немачкој, Шпанији и Португалу. Истовремено, мајкама које покушавају да врате своје дете из сиротишта прети кривични прогон. Украјински амбасадори и генерални конзули у одговору само слежу раменима", додао је дипломата.

Срамотан одлазак западних делегата са састанка Савета безбедности током говора Лвове-Белове

Стални представник Русије у УН назвао је срамотом одлазак западних дипломата у којој је одржан неформални састанак Савета безбедности УН уз учешће Марије Лвове-Белове, комесара за права детета при председнику Русије.

"Видео сам да су исте делегације поново ужурбано 'евакуисале' из просторије. Надам се да то није била евакуација због хитног случаја. У сваком случају, желимо им све најбоље и молимо се за њих. Шалу на страну. Ове делегације су створиле историјску прилику за састанке по формули 'Арија'. Оно што се данас догодило сматрамо потпуном срамотом са њихове стране. Наравно, запамтићемо ово", поручио је.

Подсетимо, Британија је блокирала веб-пренос неформалног састанка Савета безбедности УН о Украјини на којем је требало да говори руска комесарка за права детета Марија Лвова-Белова, коју Међународни кривични суд у Хагу оптужује за наводне ратне злочине.

Тема раније договореног састанка је "евакуација деце из зоне сукоба", а из Москве су саопштили да ће се у дискусију, виртуелно, укључити и комесарка Марија Лвова-Белова. Пошто се неформални састанци не одржавају у сали Савета безбедности, свих 15 чланица мора да се сагласи да дозволи веб емитовање скупа.

"Не треба да јој се приушти платформа УН за ширење дезинформација", наводи се у саопштењу портпарола британске мисије УН. "Ако жели да оправда своје поступке, може то да учини у Хагу".

image