Русија

Небензја: Мир у Украјини могао је да буде успостављен одавно да САД није преплавио оружјем Кијев

Руски председник Владимир Путин рекао раније да су се Москва и Минск договорили, не кршећи међународне обавезе, да разместе тактичко нуклеарно оружје у Белорусији
Небензја: Мир у Украјини могао је да буде успостављен одавно да САД није преплавио оружјем Кијевwww.globallookpress.com © MFA Russia

Ситуација у Украјини би одавно била решена мирним путем да су САД и њени савезници престали да засипају кијевски режим оружјем, изјавио је данас стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

"Мир је у Украјини могао да буде успостављен одавно да САД и њени савезници нису оружјем преплавили кијевски режим и нису га натерали да хиљаде нових регрута пошаље на бесмислено клање", рекао је он на седници Савет безбедности УН.

Небензја је назвао лажним покушаје Запада да кривицу за подривање стратешке стабилности пребаци на Москву, преноси РИА новости.

Он је истакао да бескрупулозност Запада, како у ситуацији са Украјином, тако и у другим међународним проблемима, јасно илуструје целу суштину "такозваног поретка заснованог на правилима, који нема везе са међународним правом".

Према његовим речима, западне земље покушавају да наметну остатку света своја правила, корисна само њима, како би од других држава захтевала да их се стриктно придржавају.

Саме западне земље не сматрају потребним да се обавезују било каквим обавезама, рекао је руски дипломата.

"Овакви неоколонијални ставови који имају за циљ да по сваку цену обезбеде просперитет 'златне милијарде' не могу више да доведу у заблуду ни нас ни наше колеге из земаља у развоју. Једнако су лажни и неубедљиви као покушаји да се кривица за подривање стратешке стабилности пребаци на Русију", поручио је Небензја.

Додао је да Русија потврђује да у нуклеарном рату не може бити победника.

"Да, потврђујемо да у нуклеарном рату не може бити победника, што је забележено у заједничкој изјави лидера Русије и Сједињених Држава", рекао је Небензја.

Претходно је руски председник Владимир Путин рекао да су се Москва и Минск договорили, не кршећи међународне обавезе, да разместе тактичко нуклеарно оружје у Белорусији.

Према његовим речима, изградња складишта за тактичко нуклеарно оружје у Белорусији биће завршена 1. јула.

Путин је објаснио да Русија не преноси своје нуклеарно оружје у Белорусију, већ ради оно што САД раде деценију, пошто Американци "уче своје посаде, своје пилоте да користе ову врсту наоружања ако ако би неопходно".

image