Свет

Росатом добио дозволу за изградњу другог блока нуклеарне електране у Египту

Изградња нуклеарне електране Ел Даба у Египту један је од највећих пројеката у историји руско-египатске сарадње
Росатом добио дозволу за изградњу другог блока нуклеарне електране у Египту© Rosatom/via Globallookpress.com

Египатска регулаторна агенција за нуклеарну енергију и радиологију (ЕНРРА) издала је руској државној нуклеарној корпорацији Росатом дозволу за изградњу другог енергетског блока нуклеарне електране Ел Даба на северу земље, наводи се у саопштењу за јавност, које преносе "РИА новости".

"Управни одбор ЕНРРА-е, којим председава Сами Шабан, пристао је да изда дозволу за изградњу другог енергетског блока нуклеарне електране Ел Даба", наводи се у саопштењу.

Агенција је извршила низ инспекцијских надзора на градилишту, од којих је највећи од 23. до 27. октобра, како би се потврдило да је безбедност другог блока нуклеарне електране у складу са условима неопходним за издавање дозволе.

Лиценцу за изградњу првог блока Росатом је добио 29. јуна, док је изградња станице почела 20. јула. Почетку радова присуствовали су министар за електрику Египта Мохамед Шакер и шеф Росатома Алексеј Ликачев, који су, симболично, заједно излили прву бетонску плочу ове електране.

Према стратегији египатске државе планирано је да се око девет одсто електричне енергије у земљи добије из нуклеарних електрана.

Две државе су 2015. године у Каиру потписале споразум о сарадњи у изградњи нуклеарне електране Ел Даба и споразум о условима руског кредита за ову намену у износу од 25 милијарди долара. У децембру 2017. године, такође у Каиру, стране су потписале акте о ступању на снагу комерцијалних уговора за изградњу нуклеарне електране.

Нуклеарна електрана Ел-Даба ће се састојати од четири блока снаге по 1200 МВ. Они ће управљати напредним руским нуклеарним реакторима ВВЕР-1200 генерације „3+“ који испуњавају највише безбедносне стандарде.

image
VV inauguration
banner