Свет

Директор ЦИА: Сијева посета Москви потврда чврстих односа Русије и Кине

Цурење поверљивих америчких докумената који су се појавили на друштвеним мрежама један је од кључних изазова са којима се суочава америчка обавештајна заједница, каже Вилијам Бернс
Директор ЦИА: Сијева посета Москви потврда чврстих односа Русије и Кине© Tanjug/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс изјавио је да је посета кинеског председника Си Ђинпинга Москви потврдила чврсте односе Русије и Кине.

"Сматрам да је изузетно јака данашња сарадња Кине под вођством Си Ђинпинга и Русије, на челу са Владимиром Путином. Једна од потврда тога је посета кинеског лидера Москви пре неколико недеља", рекао је шеф ЦИА на догађају који је организовао Истраживачки институт Џејмс Бејкер (Тексас).

Бернс је навео да у односима Москве и Пекинга "остају нека ограничења" и додао да према најновијим подацима америчких обавештајних служби, Пекинг још није одлучио да Москву снабдева оружјем и муницијом која је наводно потребна Русији.

"Председник Џозеф Бајден и један број европских лидера су јавно говорили о последицама које би задесиле Кину у случају таквих снабдевања", навео је.

Шеф ЦИА је нагласио да би евентуални покушаји "Кине да пошаље оружје Русији неутралисали све шансе да Пекинг игра улогу посредника у решавању украјинског сукоба".

Подсетимо, амерички државни секретар Ентони Блинкен је 18. фебруара изјавио да Кина "озбиљно разматра пружање смртоносне помоћи Русији" и објаснио да је реч о муницији и оружју. Као одговор, портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг рекао је да "кинеске власти не прихватају претње САД и притисак на руско-кинеске односе по оптужбама да Кина пружа војну помоћ Русији".

Тајни документи Пентагона један од главних актуелних изазова

Цурење поверљивих америчких докумената који су се појавили на друштвеним мрежама један је од кључних изазова са којима се суочава америчка обавештајна заједница, навео је Бернс.

"Процурели докуменати спадају у категорију тренутних изазова, што је, наравно, озбиљно као и било шта друго. Влада САД ово питање схвата изузетно озбиљно. ЦИА настоји да осигура да краткорочни проблеми не ометају елиминисање дугорочних изазова", нагласио је.

Према његовим речима, Пентагон и Стејт департмент су већ покренули темељну истрагу да би разумели шта се заиста догодило.

"Тренутно немам шта да додам овоме, истрага се наставља", закључио је Бернс. 

Подсетимо, тајни ратни документи који откривају америчке и НАТО планове да уочи најављене контраофанзиве на Русију ојачају украјинску војску, процурели су на друштвеним мрежама, пружајући Кремљу вредне информације о распоредима испоруке оружја и трупа, броју украјинских трупа и другим војним детаљима, пренео је "Њујорк Тајмс".

"Открића у оригиналним документима, која се појављују као фотографије дијаграма очекиваних испорука оружја, снаге трупа и батаљона и других планова, представљају значајне прекршаје америчке обавештајне службе у настојању да се помогне Украјини", наводи се.

image
VV inauguration
banner