Свет

ЦИА: Кина разматра слање оружја Русији, циљ је спречити их

Желимо да пошаљемо поруку Пекингу да би таква одлука била веома ризична, рекао је први човек ЦИА Вилијем Бернс који је последњи сусрет са руским колегом Сергејом Наришкином описао као обесхрабрујући
ЦИА: Кина разматра слање оружја Русији, циљ је спречити их© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh, File

Директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс рекао је да би Кина могла да пошаље оружје Русији како би јој помогла у сукобу с Украјином.

"Верујемо да кинеско руководство разматра слање наоружања", изјавио је Бернс у интервјуу за америчку телевизију Си-Би-Ес њуз.

Он је истакао да Кина још увек није донела одлуку о томе, да нема доказа о конкретним испорукама, и додао да је Бајденова администрација одлучила да размишљања Пекинга на ову тему објави како би упозорила на последице.

"Циљ је да се Кина одврати од таквог потеза, а ако би председник Си Ђинпинг донео одлуку о слању наоружања то би било врло ризично", нагласио је Бернс.

Први човек ЦИА сматра и да нема светског лидера који је пажљивије пратио развој сукоба у Украјини од кинеског председника Сија.

"На много начина био је неспокојан и отрежњен због оног што је видео", верује Бернс.

Он је говорио и о питању Тајвана и навео да сматра да би америчка администрација требало озбиљно да схвати "Сијеве амбиције да коначно контролише острво".

"То не значи да је војни конфликт неизбежан. Према нашој процени, председник Си и војно руководство се данас двоуме да ли би њихова инвазија имала успеха", сматра директор ЦИА.

У интервјуу, Бернс, који је једно време био амбасадор САД у Москви, описао је свој боравак у Кијеву у данима пре почетка руске Специјалне војне операције.

"Председник Бајден је тражио од мене да одем у Кијев и упознам председника Зеленског са нашим најновијим обавештајним подацима који су указивали да Владимир Путин планира за неколико дана изненадни удар са белоруске границе како би заузео Кијев", испричао је Бернс.

Додао је да је Зеленски схватио шта је улог и са чим треба да се носи и истакао да је и украјинска обавештајна служба имала сличне информације као и америчка.

"Али мислим да обавештајни подаци, које смо му пружили тада и касније током конфликта, нису толико помогли Зеленском  да брани своју земљу са таквом храброшћу и одлучношћу", сматра Бернс.

Први човек ЦИА састао се пре три месеца са руским колегом Сергејом Наришкином, према наводима америчке телевизије како би га упозорио на неприхватљивост употребе нуклеарног оружја.

Састанак је Бернс описао као обесхрабрујући, а за Наришкина рекао да је имао пркосан став, да се осећала дрскост и охолост.  

"Тај осећај одражава Путиново гледиште, његово уверење да време ради за њега, да може да смрви Украјинце, исцрпи наше европске савезнике, да ће доћи до политичког замора", каже Бернс.

image