Свет

РТ Балкан истражује: Цурење докумената из Пентагона - шпијунска или игра сенки?

Након што су процурили поверљиви подаци из Пентагона о украјинској офанзиви, из Кијева је стигла вест да ће променити планове своје дуго планиране офанзиве. Да ли су заиста до јавности стигле поверљиве информације америчке војске и обавештајних служби или је у питању нешто друго?
РТ Балкан истражује: Цурење докумената из Пентагона - шпијунска или игра сенки?Getty © Drew Angerer / Staff

Фотографије докумената са ознаком "строго поверљиво", за које се верује да потичу из Пентагона, појавиле су се на интернету и друштвеним мрежама још пре месец дана да би се полако шириле све док коначно мејнстрим медији нису ухватили корак са причом о томе како САД шпијунирају и своје савезнике и своје пријатеље.

Због информација о Украјини - несташици оружја и муниције, распореду трупа, одбрамбеним тактикама - које је пренео "Вашингтон пост", Кијев је, како је пренео Си-Ен-Ен, одлучио да промени планове своје дуго планиране контраофанзиве.

Иако украјински званичници тврде да информације које су процуриле у јавност нису тачне, саветник украјинског председника Михаил Подољак рекао је Ројтерсу да су "статешки циљеви непромењени".

"Али оперативни и тактички сценарији се стално дорађују, на основу процене ситуације на терену, обезбеђења ресурса, обавештајних података о ресурсима непријатеља итд. Тренутно је немогуће поново проценити планове, јер се они тек (сада) разрађују", додао је он.

Ројтерс је пренео, позивајући се на неименованог америчког званичника, да постоји велика вероватноћа да је цурење било "посао изнутра".

Постоји више теорија о могућој мотивацији иза цурења информација, рекао је неименовани амерички званичник Ројтерсу. Оне се крећу од "незадовољног запосленог до инсајдерске претње која је активно желела да поткопа интересе америчке националне безбедности".

Аналитичар и политиколог Александар Павић рекао је за РТ Балкан да је очигледно да унутар америчког естаблишмента постоји струја која је против сукоба у Украјини и ескалације истог у светски рат.

"Делује да је ово компромитовање дубоке државе која подржава сукоб и да је урађено са циљем да се унесе немир у њихове редове. Ово је сигурно инсајдерски посао, баш као што је Симор Херш своје информације о саботажи Северног тока добио од инсајдера у обавештајној заједници", сматра Павић.

Информације су се појавиле раније, али су се полако, кап по кап шириле, све док западни медији више нису могли да их игноришу. Ни сам Херш није своја открића објавио у мејнстрим медијима, него на свом блогу, што су покупили најпре алтернативни а потом водећи медији, објаснио је Павић зашто су западни медији скоро месец дана касније известили о цурењу у Пентагону.

Павић не очекује да ће ова открића променити планове Пентагона, али ће ове информације унети пометњу и унутрашњи лов на вештице, као што је био случај са америчком узбуњивачицом Челси Менинг (која је проследила поверљиве документе Владе САД сајту Викиликс).

"Они не могу да одустану јер немају план Б. Планови ће им бити мало промењени али се Русија неће само ослањати на ово јер није 100 посто сигурно да су то тачне информације", каже Павић.

Пензионисани пуковник Контраобавештајне службе (КОС) Љубан Каран сумња у читаву причу о цурењу података.

"Опрезан сам јер сам радио у, како се то популарно каже, тајним службама. Цурење података је права реткост и никад се не објављује у медијима. Чак ни они који су прикупили информације неће их пустити у јавност јер су то драгоцени подаци, а још је драгоценији, непроцењиво драгоцен, извор. Не жртвује се и не одбацује извор. И она друга страна не би објавила да је дошло до цурења јер им то отежава истрагу", рекао је Каран за РТ Балкан.

Према његовим речима, "овде је у питању игра".

Руси имају шпијуна за кога имају доказе о шпијунажи - новинара "Волстрит џорнала" Евана Гершковича. И сада друга страна (САД) покушава да убеди свет да то раде и Руси, да се и они баве шпијунажом и не би ме чудило да некога ухапсе како би имали лице за размену.

Каран подсећа да се по објављивању информације да су из Пентагона процуриле поверљиве информације, огласио Кијев најавивши да због тога одлаже своју офазниву.

"Ствар је у томе да они нису спремни, немају људе, оружје, муницију и сувише су слаби, али су већ дуго то обећавали како свом народу тако и Западу. Ово је замазивање очију Западу и Украјини", оцењује Каран.

Шта ће се сада дешавати? Овакве истраге су тајна, све док се неко не ухапси. Пошто нису никога ухватили, ово је монтажа али постоји могућност да ако буде потребе буде још "открића", рекао је пуковник Каран.

image
VV inauguration
banner