Свет

Пољска новинска агенција: Француска блокира одлуку ЕУ о куповини муниције Украјини

Одлука о финансирању испорука муниције Украјини донета је на самиту Европске уније у Бриселу
Пољска новинска агенција: Француска блокира одлуку ЕУ о куповини муниције Украјини© Tanjug/ AP Photo/Libkos

Француска је, наводно, блокирала одлуку ЕУ о куповини муниције Кијеву, преноси пољска агенција ПАП позивајући се на изворе у унији.

Две милијарде евра потребне за слање муниције Кијеву треба да дођу из Европског мировног фонда. Артиљеријске гранате калибра 155 мм, које су Украјини потребне јер их троши суманутом брзином, у оквиру ЕУ тренутно се производе у Пољској, Француској и Немачкој.

Од две милијарде евра, половина ће се искористити за надокнаду залиха муниције држава чланица. Тренутно, у складиштима нема довољно пројектила, па се за њима трага ван ЕУ, пише државна агенција ПАП.

Да би одлука постала "правоснажна", потребна је сагласност свих земаља чланица уније. Том плану се, наводи пољска агенција, успротивила Француска.

"У овој ситуацији решење би било набавка муниције у трећој земљи на основу донације, а затим надокнада из складишта државе чланице преносом другог оружја у трећу земљу", рекао је извор из ЕУ за ПАП и додао да су "у току разговори о овом питању".

Друга милијарда, која ће бити издвојена за заједничке поруџбине у европској индустрији - де факто Француској, Пољској и Немачкој, представља већи проблем.

"Французи су блокирали одлуку ЕУ о другој милијарди евра пре Божића. Нацрт је садржао одредбу да се муниција надокнађује само на основу захтева који је поднела Украјина. Париз, међутим, жели, не објашњавајући зашто, да се ова одредба избрише. То би значило и могућност рефундирања муниције, за коју украјинска страна није аплицирала. Поред одлуке о муницији, Француска жели да дода и могућност рефундирања испорука ракета", рекао је за ПАП високи извор из ЕУ.

Поједине дипломате сматрају да иза одлуке Француске стоји лобирање произвођача оружја и муниције. "Ради се о стварању механизма за принудно наручивање специфичне опреме која украјинској страни можда заправо није потребна", рекао је пољској агенцији дипломата ЕУ.

Стални представник Пољске при ЕУ Анџеј Садош истакао је на састанку амбасадора у Бриселу да унија не сме да губи време и да мора да обезбеди Украјини залихе муниције што је пре могуће.

Пољска је такође изразила разочарање што ЕУ није могла да постигне договор по овом питању.

image