Свет

Три америчке државе гласале да право на абортус буде унето у устав

Вермонт, Мичиген и Калифорнија гласали су за уписивање права на абортус у устав, следи усаглашавање амандмана са републиканцима
Три америчке државе гласале да право на абортус буде унето у уставwww.globallookpress.com © Gustavo Valiente

Три америчке државе Вермонт, Мичиген и Калифорнија гласале су за упис права на абортус у уставе својих држава. Легализација абортуса има значајну подршку у државама где гласачи подржавају Демократску странку.

Очекује се да ће уследити препирка са републиканцима око текста закона, што може може да наметне нека ограничења.

Вермонт је постао прва држава која је кодификовала право на абортус у свом уставу. Бирачи су подржали "уставно право на репродуктивну аутономију" са 77 одсто гласова.

Право на прекид трудноће је у Вермонту већ заштићено државним законом из 2019. године. Сада је постигнута још једна правна заштита абортуса, након судског процеса "Роу против Вејда".

У Мичигену је за уписивање права на абортус у устав гласало 55 одсто бирача, а већина од 65 одсто гласача у Калифорнији подржало је да се у устав дода да "држава неће ускратити нити се мешати у репродуктивну слободу појединца". Калифорнијски закон је раније дозвољавао абортусе пре "тачке одрживости фетуса", односно пре 22 и 24 недеље трудноће.

Формулације које се користе у три амандмана отворена су за даља тумачења.

У Вермонту би конзервативци могли да инсистирају да је ограничавање абортуса након одређеног тренутка током трудноће "убедљив државни интерес".

Амандман Мичигена дозвољава држави да "забрани абортус након одрживости фетуса", ​​што може да уради њено законодавно тело које држе републиканци.

Калифорнијски амандман нема експлицитних ограничења о томе када може да се изврши абортус. Ова двосмисленост је у сукобу са постојећом забраном прекида пре "тачке одрживости фетуса", што ће вероватно довести до новог сучељавања мишљења на суду.

"Роу против Вејда" је процес вођен 1973. године пред Врховним судом САД. Врховни суд је тада поништио закон савезне државе Тексас којим се забрањивао абортус. Према пресуди, закон Тексаса је био у супротности са Уставом САД. Та пресуда није укинула само поменути закон у Тексасу, него и све сличне законе широм САД. Врховни суд је у јуну ове године поништио одлуку у процесу "Роу против Вејда".

image
VV inauguration
banner