Свет

"Права нерођеног детета": Абортус као убиство?

Гаспари, члан "Форца Италије", сличан амандман предложио је и 2018. године, али он тада није усвојен
"Права нерођеног детета": Абортус као убиство?None © Tanjug/AP Photo/Rogelio V. Solis

Италијански сенатор Маурицио Гаспари поднео је предлог амандмана на грађански законик којим би се фетусу дао статус људског бића.

Гаспари, члан "Форца Италије" Силвија Берлусконија, сличан амандман предложио је и 2018. године, али он тада није усвојен.

Међутим, италијански медији пишу да "Права нерођеног детета", како је назван предлог, овог пута има много веће шансе да буде одобрен, с обзиром на то да ће нову владу формирати коалиција десних странка, међу којима је и "Форца Италија".

Предложена измена грађанског законика предвиђа да "свако људско биће има правни статус од тренутка зачећа", што би могло да доведе до тога да абортус буде третиран као убиство, пише "Гардијан".

Гаспари је предложио да се актуелна забрана сурогат мајчинства прошири и на Италијане који сурогат мајке траже у иностранству.

"Увек понављам овај предлог у нади да ћемо, пре или касније, моћи мирно да разговарамо о овим питањима", рекао је Гаспари.

Председница странке "Браћа Италије" Ђорђа Мелони, која ће највероватније бити будућа премијерка, током изборне кампање поручила је да неће укинути Закон о абортусу, већ да ће га "у потпуности" спровести, примера ради, "подржавањем жена да имају алтернативу абортусу".

Из опозиционих странака навели су да су овакви предлози претерани, као и да је реч о политици деснице која покушава да ускрати права женама.

image
VV inauguration
banner