Свет

Време је да кажемо доста: Лула предложио план за решење сукоба у Украјини

Бразилски председник је критиковао умешаност САД и Европске уније у сукоб у Украјини
Време је да кажемо доста: Лула предложио план за решење сукоба у Украјини© Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Бразилски председник Ињасио Лула да Силва опет је предложио оснивање групе земаља које нису биле укључене у сукоб Русије и Украјине како би посредовали у миру, рекавши да је о томе разговарао са кинеским колегом Си Ђинпингом раније ове недеље.

"Мислим да треба да седнемо за сто и кажемо 'доста је, хајде да причамо' јер рат никада није донео и никада неће донети никакву корист човечанству", рекао је Да Силва, преноси Ројтерс.

Како је појаснио, формат би био сличан Г20, али би задатак био разговори о ситуацији у Украјини.

"Када је 2008. била економска криза, брзо смо створили Г20 како бисмо покушали да спасимо економију. Сада је важно да створимо још једну Г20, да окончамо рат и успоставимо мир", рекао је бразилски председник.

Лула је критиковао умешаност САД и Европске уније у сукоб у Украјини.

Он је новинарима у Абу Дабију, где је завршио путовање у Азију, рекао да покушава да окупи групу лидера који "радије говоре о миру него о рату", цитирајући кинеског председника Сија и председника Уједињених Арапских Емирата шеика Мухамеда бин Заједа Ал Нахјана, са којима се састао ове недеље.

Лула је раније рекао да група треба да окупи земље које не подстичу рат, додајући да државе које испоручују оружје Украјини треба убедити да престану са тим.

"Покушавамо да формирамо групу земаља које немају никакве везе са ратом да разговарају са Русијом и Украјином, али и са САД и ЕУ, да убедимо људе да је мир најбољи начин да се успостави процес разговора", казао је он.

Бразилски председник је раније ове године разговарао са украјинским председником Владимиром Зеленским. Његова администрација ће у понедељак угостити руског министра спољних послова Сергеја Лаврова у Бразилији.

image