Свет

Лула да Силва у Кини: Јачање улоге БРИКС банке зарад бољег света

Лула од 12. до 15. априла борави у државној посети Кини, у оквиру које је посетио седиште Нове развојне банке БРИКС-а у Шангају
Лула да Силва у Кини: Јачање улоге БРИКС банке зарад бољег света© Photo by Alexandre Schneider/Getty Images

Председник Бразила Луис Ињасио Лула да Силва, који борави у четвородневној посети Кини, најавио је у Шангају јачање водеће улоге Нове развојне банке БРИКС-а у постизању бољег света без сиромаштва и глади, пренеле су РИА Новости.

Како се наводи у поруци објављеној на званичном сајту банке, то је био први пут да је шеф неке државе посетио њено седиште у Шангају и лично разговарао са запосленима. 

"Нова развојна банка је произашла из партнерства БРИКС-а, које има за циљ да се смање сиромаштво и неједнакост у свету и допринесе глобалној сигурности", поручио је Лула, наводи се у саопштењу на сајту банке. 

Напомиње се да је током посете Новој развојној банци председник Бразила разговарао са њеним руководством и о актуелним и потенцијалним пројектима у Бразилу, посебно у области обновљиве и чисте енергије, транспортне инфраструктуре и водоснабдевања.

Шефица Нове развојне банке је од ове године бивша председница Бразила Дилма Русев и блиска Лулина сарадница, а 2014. године су је основали Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка како би финансирали инфраструктурне и пројекте одрживог развоја. 

БРИКС тренутно окупља Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, а бројне друге земље, попут Аргентине, Алжира и Ирана, а како наводи Министарство спољних послова Кине, и Индонезије, Саудијске Арабије, Египта и Турске, желе да се придруже економском блоку.

image