Свет

Трећи пут на челу државе: Шта Бразил и свет могу да очекују од новог мандата Луле да Силве

"Вратио се Бразил који је равноправно разговарао са великим државама и помагао развој најсиромашнијих земаља и формирање БРИКС", најавио Лула да Силва
Трећи пут на челу државе: Шта Бразил и свет могу да очекују од новог мандата Луле да Силвеwww.globallookpress.com © Roberto Casimiro/Keystone Press Agency

Луис Ињасио Лула да Силва је победио на овонедељним изборима у Бразилу, а претходно је за председника ове земље био изабран 2002. и 2006. године. Шта Бразил и свет могу да очекују од новог мандата свог старог председника?

У врло тесној председничкој трци, Лула је овог викенда победио десничарског кандидата Жаира Болонсара тако што је, како пишу светски медији, успешно искористио чежњу Бразилаца за просперитетнијим данима свог председништва када је Бразил постао седма највећа привреда света и када су, како је Да Силва често истицао у предизборној кампањи, "просечни људи себи могли да приуште говедину".

Број сиромашних у Бразилу је за време првог Лулиног мандата смањен за 27,7 одсто, а његови најважнији социјални програми су и даље програми искорењивања глади и финансијска помоћ за породице које школују и вакцинишу своју децу.

Tоком другог Да Силвиног мандата основан је БРИК, садашњи БРИКС, савез држава комплементарних економија који чине Бразил, Русија, Индија, Кина и, од 2010. године, Јужноафричка Република.

Бразил данас, као и добар део остатка света, покушава да се извуче из понора који је затекао глобалне привреде након пандемије, борећи се притом са инфлацијом и растућим ценама енергената.

У Бразилу је између 2019. и 2021. године приближно 9,6 милиона људи пало испод границе сиромаштва, а стопа писмености и похађања школе међу децом је значајно опала.

Лула да Силва је током своје кампање рекао да ће подстаћи Конгрес да одобри пореску реформу којом би се особе са ниским примањима ослободиле плаћања пореза на доходак.

Да Силва ће, упозоравају медији и стручњаци, морати да води земљу која никада није била дубље подељена.

Нови председник Бразила ће се такође суочити са хитним еколошким проблемима, што укључује и неограничено крчење шума у Амазону.

Прослављајући победу, Да Силва је изјавио:

"Свету је недостајао Бразил! Бразил, који је равноправно разговарао са великим државама и помагао развој најсиромашнијих земаља. Бразил, који је на све начине подржавао интеграцију организације Меркосул (латиноамеричка привредна организација), Латинске Америке, Јужне Америке и помагао развој афричких земаља и формирање БРИКС-а. Такав Бразил се вратио!"

Нови председник Бразила о сукобу у Украјини

Поводом сукоба Русије и Украјине Да Силва је у недавном интервјуу за магазин "Тајм" изјавио да сматра да узрок конфликта јесте онај који је навела Русија, те да у сваком сукобу учествују две стране:

Понекад седим и гледам председника Украјине како говори у медијима, како му аплаудирају и како у Европском парламенту добија овације. Знате, тај човек је једнако крив за рат као и Путин. У рату никада није крива само једна особа.

Председник Русије Владимир Путин је упутио је телеграм честитку Лули да Силви поводом победе на председничким изборима, изражавајући наду у даљи развој конструктивне руско-бразилске сарадње.

"Поштовани господине Лула, примите моје искрене честитке поводом Ваше победе на председничким изборима. Резултати гласања потврдили су ваш високи политички ауторитет. Надам се да ћемо заједничким напорима обезбедити даљи развој конструктивне руско-бразилске сарадње у свим областима", наводи се у тексту телеграма.

Трећи пут на чело државе - право из затвора

Као седми син сиромашних неписмених радника, Да Силва је научио да чита са 10 година, а школу је напустио после само четири разреда. Са 12 година је радио као чистач ципела и улични продавац и врло брзо је постао близак левичарском синдикалном покрету

Група интелектуалаца и синдикалних радника, укључујући Да Силву, 10. фебруара 1980. године основала је Радничку партију, левичарску странку формирану у условима војне диктатуре.

Да Силва је 1986. године изабран за посланика у Националном конгресу, а 1990. је одлучио да шири партију и да се кандидује на председничким изборима.

До пре три године, Да Силва је служио 12-годишњу затворску казну због корупције и деловало је као да му је политичка каријера готова, међутим, пуштен је из затвора 2019. године након што је утврђено да је судија који је председавао суђењем, будући десничар, био пристрасан.

image
VV inauguration
banner