Свет

Медведчук: Судите Зеленском и неће бити нуклеарног рата

Државе треба да удруже снаге и одрже суђење по примеру Међународног војног суда у Нирнбергу, дајући правне оцене деловању режима Зеленског, његових претходника и покровитеља. Таква тужба ће спречити буђење нацизма у другим земљама
Медведчук: Судите Зеленском и неће бити нуклеарног ратаwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov/Keystone Press Agency

Међународно суђење режиму украјинског председника Владимира Зеленског, попут војног трибунала у Нирнбергу, помогло би да се избегне нуклеарни рат, написао је украјински опозициони политичар Виктор Медведчук у чланку за портал "Аргументи и факти".

"Државе које не желе понављање трагедије Немачке прошлог века и данашње Украјине на свом тлу треба да удруже снаге и одрже суђење по примеру Међународног војног суда у Нирнбергу, дајући правне оцене деловања режима Зеленског, његових претходника и покровитеља. Таква тужба ће спречити буђење нацизма у другим земљама", рекао је Медведчук.

Према његовим речима, само заједничким снагама, "излечењем Украјине од куге нацизма, извођењем закључака из њеног примера и кажњавањем починилаца, човечанство ће моћи да избегне нуклеарну апокалипсу, до које други Хитлер може да доведе планету, вођен својом политиком мизантропских идеја нацизма".

Он је додао да су западни политичари и обавештајне агенције од 2005. до 2022. године уз помоћ "компрадорских елита трансформисале масовну свест украјинског народа", чинећи га послушним оруђем за своје геополитичке амбиције усмерене против Руске Федерације.

"Уверен сам да је то омогућило да се уједињени народ, који је још јуче живео у једној држави, разједини и сукобљени у грађанском рату у Донбасу", навео је. 

Политичар је нагласио да је за време владавине Владимира Зеленског "Украјина коначно претворена у неонацистичку државу" и да су украјински председник и његове присталице потпуно уништили основна права и слободе Украјинаца", која су садржана у Уставу Украјине, као и у међународним правним актима.

Према његовом мишљењу, Украјина је престала да буде демократска, правна, суверена држава и "претворила се у колонију Запада".

Истовремено, Медведчук је приметио да је владајући режим у Украјини у агонији, "као Хитлеров режим у априлу 1945. године", а његови "сапутници већ траже нове господаре".

"Али свој пут, обилно заливен сузама и крвљу становника Донбаса, посут смрћу хиљада Украјинаца и Руса, они морају завршити на исти начин као и њихови идеолошки инспиратори и учитељи из Трећег Рајха, по чијим је обрасцима изграђена нацистичка диктатура у Украјини", закључио је политичар.

image