Русија

Медведчук: Зеленски не брани циљеве Украјине већ својих господара, могао је да спречи рат

Зеленски је издао бираче којима је обећао мир, издао је историју своје земље, језик на којем је говорио, поручио је украјински дисидент
Медведчук: Зеленски не брани циљеве Украјине већ својих господара, могао је да спречи ратwww.globallookpress.com © Olena Khudiakova

Украјински председник Владимир Зеленски бори се за ставове који одговарају НАТО-у, а не Украјини, јер би пораз Кијева значио и пораз Алијансе, иако ова организација формално не учествује у конфликту, оценио је за "РИА Новости" Виктор Медведчук, бивши украјински политичар и један од опозиционара председника Зеленског, који се након шестомесечног притвора почетком године вратио у Русију.

"НАТО је објединио политику Украјине и колективног Запада. Јасно се види да Зеленски не брани ставове који су у интересу Украјине, већ НАТО - он изнова и изнова одбацује мир и од Запада тражи оружје које би нанело војни пораз Русији. Али он нема ни наоружања, ни средстава за рат", написао је Медведчук у чланку, објаснивши да због тога сав терет пада на Европу.

Оваква ситуација максимално црпи Европску унију, док Сједињене Америчке Државе профитирају од тога што се сукоб у Украјини наставља, додао је. То ће, како је оценио, довести до неизбежног сукоба Уније и САД.

"Европа и САД немају исте интересе. И Зеленски, који музе Европу као краву, ускоро се више неће чинити тако мио и привлачан", као што више ни "највећи део света не мисли да је Запад тако мио и привлачан", објаснио је.

За Америку је јако битно да Украјина, која је до сада била најоданији следбеник Вашингтона када је реч о бившим земљама СССР-а, остане верна свом проамеричком политичком курсу. На овај начин, САД прикривају свој, како је рекао, политички банкрот.

Уколико би дошло до промене курса у спољној политици Кијева, то би повукло за собом и друге земље, што ће довести до тога да ће Вашингтон изгубити доминантан положај у свету.

"Отуда САД усмеравају толику пажњу на овај сукоб, као и помоћ од више милијарди долара од америчких пореских обвезника", поручио је Медведчук.

Запад није заинтересован за истински напредак Украјине, украјинску културу и језик, што показују и такозвани протести (Мајдан), који су почетком прошле деценије били организовани у Украјини.

"Западу су потребни ратови, који ће се водити за њихове интересе, пре свега за очување америчке доминације, док ће сви они који у то посумњају бити уништени. Било какве сумње у то да је америчка доминација праведна проглашава се за јерес, лудило и мора бити строго кажњена", рекао је.

О Минским споразумима и природи сукоба

Медведчук је напоменуо и да је било могуће спречити избијање војног сукоба да је Кијев одлучио да испоштује Минске споразуме које је потписао 2014. и 2015. године.

"Да ли је било могуће реализовати Минске споразуме? Јесте. Али ради се о томе да спровођење у дело одредби споразума није одговарало ни (бившем) председнику Порошенку, ни Зеленском који га је заменио, а најбитније од свега – то није било у интересу њихових господара". Испуњавање обавеза Минских споразума довело би до тога да би Украјина постала "неутрална земља, што противречи интересима НАТО", закључио је.

Ипак, како је казао, садашњи конфликт није између Руса и Украјинаца, односно, не базира се на етничкој основи, јер велики број кијевске елите не говори украјински језик и етнички не припада украјинском народу. Они су искористили украјински језик као инструмент за поделу на "наш" и "туђи", подсетио је.

Украјински сукоб је тродимензионалан, изјавио је Медведчук. Он се, како је казао, састоји од три дела: политичког, етничког и религиозног.

Политичка димензија сукоба огледа се у томе да власт проглашава издајницима све оне који не деле мишљење да је најбоље решење за Кијев прозападна политичка усмереност земље.

Етничка димензија сукоба претпоставља прогон и тортуру свих оних грађана Украјине који су Руси и/или говоре на руском језику, иако таквих, према процени Медведчука, има довољно да сами формирају једну посебну европску земљу.

Религиозни аспекат конфликта подразумева све оно што се дешава са Украјинском православном црквом. "Само током прошле године од УПЦ је одузето 129 храмова. То је исто као када бисте у Пољској или Француској католицима одузели храмове, говорећи да они имају везе са Римом", те да су због тога нека врста претње, објаснио је.

Да Зеленски није био толико "самољубив и превртљив, рат се могао спречити, што је и требало урадити", закључио је Медведчук, додавши да је овако дошло и до "религиозног рата".

Многи политичари сада избегавају да помињу дешавања која су претходила специјалној војној операцији, а која су, заправо, прави узрок сукоба у Украјини. На Западу се ови догађаји приказују у скроз другачијем светлу, те чак ни озбиљни аналитичари не говоре много о томе како ће се све завршити, додао је. Ипак, без обзира на све, украјински конфликт постао је камен спотицања у светској политици, који ће имати далекосежне последице.

О Зеленском

Коментаришући украјинског председника Владимира Зеленског, Медведчук је казао да он покушава да убрза дешавања, јер предосећа да му није остало још пуно времена да ужива овај положај који сада има у западној јавности. Ипак, он додаје да на Зеленског многи у Европској унији и сада гледају као на "пету колону", односно, издајника.

"Он је као момак из народа гурнут на место председника земље, а он, уместо да пресуди свом милитантном претходнику, постаје казна за своју земљу. Он се, као млад и енергичан политичар, уводи и у европску дипломатију, и постаје пресуда и за Европу. Зашто нико не примећује ову игру? Зато што не би требало. Данас је Украјинцима строго забрањено да критикују Зеленског, јер ће (у супротном) бити подвргнути репресијама и безакоњу. Непристојно је и да га Европљани критикују, НАТО то не дозвољава. Ето ко га је створио – они који не допуштају да се ове ствари виде", објаснио је Медведчук.

Зеленски је издао своју земљу ради овација са Запада и лепих фотографија на којима позира, прокоментарисао је политичар.

"Зеленски је издао бираче којима је обећао мир, издао је историју своје земље, језик на којем је говорио. Издао је и другу, суседну земљу, где је добро зарађивао на корпоративним забавама, где је имао пријатеље и обожаваоце. Зеленски је имао начин да спречи избијање конфликта. Имао је одобрење украјинског народа, јер је као председник који је обећавао мир на изборима победио председника Порошенка који је био усмерен на рат".

О ЕУ и европском путу

Европска унија јако личи на Вавилонску кулу и не може да изађе на крај ни са свим представницама својих земаља чланица, а камоли да на све то додаје једну велику и несређену земљу као што је Украјина, поручио је Медведчук.

Проблем није чак ни у томе што је Украјина, како је казао, једна велика сиромашна земља чији грађани нису посебно вредни, већ у томе што би прикључивање још једне велике земље допринело стварању још већег хаоса којег, како оцењује, и сада има на претек.

Ипак, ЕУ неће тек тако пустити Украјину, јер би то довело до краха мита о европском путу, а ово – до коначног пада Европске уније.

image
VV inauguration
banner