Русија

Украјински дисидент: Или нови светски рат или преговори са Русијом

Неопходно је створити политички покрет од оних који нису одустали, који се нису одрекли својих уверења под претњом смрти и затвора, а који не желе да Украјина буде анти-Русија, рекао је украјински дисидент
Украјински дисидент: Или нови светски рат или преговори са Русијомwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Украјински сукоб ће прерасти у светски рат и нуклеарни конфликт или ће се завршити деескалацијом до које може довести једино разговор са Русијом, односно, узимање у обзир њених интереса, поручио је Виктор Медведчук, бивши председник проруске партије "Опозициона платформа – за живот" и један од опозиционара председника Зеленског, који је због својих ставова у априлу прошле године био ухапшен, а потом ослобођен у размени заробљеника.

"Неопходно је признати да Русија има своје политичке интересе, треба их узети у обзир, и најбитније, поступати поштено, никога не обмањивати и не покушавати да се до новца дође преко туђе крви", рекао је политичар, додајући да највећи број америчких и европских политичара ипак не жели мир у Украјини и упозоривши да се сукоб може раширити и на Европу.

Ово све, како каже, не значи да је наставак сукоба уједно и жеља читавог украјинског народа.

Ако на Западу не желе да чују мишљење другог дела украјинског народа, који има другачије ставове од актуелног кијевског режима, то је, како је казао, њихова ствар, али је узимање у обзир мишљења свих Украјинаца пре свега веома битно за Украјину, јер се у супротном овај сукоб никада неће завршити, рекао је Медведчук у чланку који су данас објавиле руске новине "Известија".

"Неопходно је створити политички покрет од оних који нису одустали, који се нису одрекли својих уверења под претњом смрти и затвора, који не желе да њихова земља постане место геополитичких обрачуна", истакао је дисидент актуелног кијевског режима, којег је председник Зеленски пре шест дана лишио украјинског пасоша.  

"У Украјини још увек постоје они који се противе режиму Зеленског. Украјина дуго није хтела да буде анти-Русија, па су због тога и бивши украјински председник Порошенко, али и садашњи Зеленски на власт дошли путем некаквих обећања о миру, јер у противном не би били ни изабрани. Ипак, у реалности, они су постали 'председници рата'", објаснио је.

Он се осврнуо и на период потписивања Минских споразума, када је на власти у Украјини био Порошенко.

Како је рекао, требало је да договори доведу до мира, али су, како су показале изјаве бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел и бившег француског председника Франсоа Оланда, били потписани само како би се Кијеву дало више времена да се припреми за сукоб са Русијом. Односно, њихов прави циљ није био мир између Русије и Украјине. Ово, како је објаснио Медведчук у данашњем чланку, потврђује и то што Запад финансира Кијев и допрема му оружје.

Благостање за Украјинце, како је рекао, неће доћи са Запада. Антируска осећања увек су била штетна по Украјину. Сарадња са Русијом, која је у многоме условљена и економијом, али пре свега чињеницом да су ова два народа више од 300 година живела у оквиру исте државе, још увек је жеља једног дела народа.

О двема Украјинама

"Од распада СССР-а до данас, постојале су две Украјине: једна, која је била против Русије, и друга, у којој су се са симпатијом односили према руском народу. Раније су људи чак говорили: Ми смо један народ који има две државе. Ипак, од 2005. године, када се догодио 'први Мајдан', а Виктор Јушченко ступио на дужност председника Украјине, Кијев почиње да развија антируску политику", објаснио је Медведчук.

Украјинце су од тада психолошки "обрађивали" путем медија, изменама у школским програмима, културним "реформама" и активностима неких политичара. Све се дешавало под велом такозване демократије и уз подршку западних и међународних организација, рекао је.

О коренима данашњег сукоба

Говорећи о украјинском конфликту, који је, како је оценио, "изузетно комплексан и опасан", Медведчук је рекао да он води порекло још од периода Хладног рата.

"Запад и Русија су, по свему судећи, различито схватиле његов крај. Запад га је протумачио као коначну победу над Русијом, док је Москва, на овај догађај гледала као на прилику да спроведе политичку и економску реформу и дође до ближе сарадње са Западом", сматра Медведчук.

Ипак, како је рекао, након што је Русија почела да расте и да се развија после увођења нових промена, Запад је није подржао, већ је радио на томе да умањи њен значај.

"Ако је већ Русија она страна која је изгубила, онда је територија бившег СССР-а и законски 'плен' Сједињених Америчких Држава и НАТО-а, који је прешао под контролу Запада. Због тога је Украјина интересна зона САД, НАТО-а, а не Русије", казао је Медведчук, покушавајући да објасни како на Западу гледају на Украјину.

У том духу, он је подсетио на речи првог генералног секретара Североатлантске алијансе Гастингса Исмеја: "Совјетски Савез треба држати ван граница Европе, Американце у њој, а Немце у потчињеном положају" према Вашингтону.

Нешто слично рекао је и бивши амерички председник Бил Клинтон 1995. године: "Користећи грешке совјетске дипломатије, крајњу ароганцију Горбачова и његовог окружења, укључујући и оне који су отворено заузели проамерички став, постигли смо оно што је председник Труман намеравао да уради Совјетском Савезу уз помоћ атомске бомбе".

И Југославија на мети Запада

Запад је желео да уништи не само СССР, већ и Југославију и друге земље које је сматрао противницима, а разбуктавање међуетничких сукоба постала је популарна техника, рекао је бивши украјински политичар.

Оваква концепција Алијансе онемогућила је потпуну интеграцију Русије у Европу, али и зауставила развој читавог европског континента, упозорио је. 

Политичар је подсетио на чињеницу и да је Украјина добила своју државност не као последица војних сукоба са осталим делом СССР-а, већ договором.

Коментарушићу тадашњу политичку сцену, Медведчук је рекао да је Русија била заинтересована да Кијев постане самосталан центар, јер су за њега до тада финансијска средства била издвајана из једног центра – Москве.

"Ипак, Русија се много брже развијала од Украјине, која не би ни могла да забележи никакав значајан раст да није било југоисточног дела Украјине. Управо је овај терен место на којем се данас дешава сукоб, а у којем је и раније било доминантно становништво које је говорило на руском језику", казао је Медведчук.

Он сматра да је Украјина опстала захваљујући томе што јој је овај југоисточни регион омогућио привредни раст. Међутим, указао је на чињеницу да је највећи број представника у власти дуги низ година долазио из тог дела, а то се није уклапало у прозападну слику Украјине.

Због тога су оба "Мајдана", и онај из 2005. и онај из 2014. године, како је рекао Медведчук, били усмерени против кандидата из Донбаса - Виктора Јануковича.

Зона која је данас место сукоба Кијева и Москве за Русију је битна и из економских разлога, оценио је. Ипак, овај сукоб последица је не само потреба да се заштите економски интереси, већ пре свега част и достојанство Русије као државе, што јој је Запад годинама ускраћивао, закључио је Медведчук.

image