Русија

Лавров у Бразилу: Русија заинтересована за што брже окончање сукоба у Украјини (ВИДЕО)

Министарство спољних послова Русије саопштило је да ће руски шеф дипломатије посетити и Венецуелу, Никарагву и Кубу, као и да ће турнеја трајати од 17. до 21. априла
Лавров у Бразилу: Русија заинтересована за што брже окончање сукоба у Украјини (ВИДЕО)© РТ

Русија је заинтересована да се сукоб у Украјини што пре оконча, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на брифингу после састанка са министром спољних послова Бразила.

"Јасно је да смо заинтересовани да се украјински сукоб оконча што је пре могуће. Детаљно смо објаснили разлоге за ово што се дешава, као и циљеве којима тежимо", рекао је Лавров који је данас допутовао у посету Латинској Америци.

Додао је да су он и његов бразилски колега разговарали "о контексту који треба имати на уму да би се такви проблеми решавали, поштујући дугорочне договоре који првенствено треба да буду засновани на принципу мултилатерализма и уважавања интереса у области безбедности за све државе без изузетка".

Руски министар спољних послова пренео је бразилском председнику Лули да Силви позив руског председника Владимира Путина да посети Русију, рекао је бразилски шеф дипломатије Мауро Вијеиро.

"Господин Лавров је пренео позив председника Путина председнику Лули да организује званичну посету Русији. И радићемо на томе да одредимо датуме који су погодни за обе стране", рекао је Вијера.

Он је додао да је са руским колегом разговарао о ситуацији у Украјини и начинима њеног решавања.

"Што се тиче међународне ситуације, дотакли смо се сукоба, најновијих дешавања у Украјини. Такође сам поновио да смо спремни да учествујемо у мирном решавању овог сукоба, подсећајући на изјаве председника Луле како бисмо створили пријатељску групу за преговоре између Русије и Украјине", изјавио је Вијера на брифингу после разговора са Лавровом.

"Такође, изнео сам наш став о скором прекиду ватре, о поштовању хуманитарног права и о успостављању дугорочног мира, што је нама важно", додао је министар.

Према Вијериним речима, једнострано уведене санкције имају негативан утицај на економије земаља у развоју. 

"Против смо да се санкције примењују једнострано, а ови услови не само да нису одобрени од стране Савета безбедности УН, већ негативно утичу на многе економије света, углавном на земље у развоју које се још нису опоравиле од пандемије", рекао је шеф дипломатије Бразила.

Руски шеф дипломатије позвао је и бразилског колегу Маура Вијеиру у званичну посету Москви.

"Разговори су били веома корисни, потврдили су заједничку намеру за даље јачање нашег стратешког партнерства. Позвао сам министра да посети Руску Федерацију у време које му одговара. Сви наши запослени ће остати у блиском контакту у релевантним областима наших односа", поручио је Лавров.

Према Лавровљевим речима, Русија и Бразил имају добре изгледе за сарадњу у области коришћења нуклеарне енергије и атомских истраживања у невојне сврхе

"Данас смо разговарали о областима које треба развијати у интересу наших земаља и наших грађана – ово је, наравно, енергетика, енергетски сектор као што је 'мирољубива' употреба атомске енергије има добру перспективе овде", рекао је Лавров и додао да су такође заинтересовани за развој истраживања свемира, као и сарадње у областима пољопривреде, здравства и фармације.

Шеф руске дипломатије истакао је да посебну улогу у јачању читавог спектра односа стратешког партнерства придају механизмима билатералне интеракције.

"Пре свега, комисија на високом нивоу, коју са руске стране предводи премијер Русије, а са бразилске потпредседник ове земље, а ова комисија на високом нивоу укључује још две структуре – једна међувладина комисија за трговинску, економску, научну и техничку сарадњу, а друга комисија за политичка питања", додао је он.

Лавров је нагласио да због паузе, која је била повезана са мерама против корона вируса, "ове структуре нису функционисале".

"Данас смо зацртали распоред који ће им омогућити да наставе са својим ритмичним радом и пописују сва та питања, конкретне пројекте који захтевају посебну пажњу", најавио је шеф руске дипломатије.

Сарадња Русије и Латинске Америке није усмерена ни против кога

Руски министар спољних послова Русије Сергеј Лавров данас је стигао је у Бразил. Министарство је саопштило да је у плану да посети и Венецуелу, Никарагву и Кубу и да ће турнеја трајати од 17. до 21. априла.

Лавров ће се састати са бразилским председником Луисом Инасијом Лулом да Силвом.

Главне теме разговора биће потенцијал бразилско-руског стратешког партнерства, успостављеног пре више од 20 година, као и изгледи за сарадњу у областима од заједничког интереса, са фокусом на науку и технологију, енергетику, одбрану, трговину и образовање, као и јачање политичког дијалога о билатералним, међународним и регионалним питањима.

Како напомињу у министарству, Лаврова чека богат програм, укључујући састанке са лидерима латиноамеричких земаља и министрима спољних послова.

Москва Латинску Америку сматра пријатељским регионом, у коме се формира један од центара мултиполарног света, са којим Русија намерава да конструктивно сарађује без икаквог спољног диктата. Министарство је такође констатовало појаву нових могућности за развој узајамно корисног партнерства између Русије и земаља Латинске Америке.

Како је сам Лавров нагласио у чланку објављеном уочи његове посете у бразилском листу "Фолха де Сао Пауло" и мексичком часопису "Бузос", Латинска Америка и Кариби су важна област спољне политике Москве, која не би требало да постане арена за ривалство.

Сарадња Русије и Латинске Америке, истакао је Лавров, заснована је на прагматизму и одсуству идеологије и није усмерена ни против кога. Москва се, додао је Лавров, залаже за јединство, политичку кохезију и економску стабилност држава региона.

image
VV inauguration
banner