Свет

Лула са Кинезима жели да балансира светску геополитику: Америка да престане да подстиче рат

Бразилски председник својим коментарима о дедоларизацији, јачању односа са Кином и стварању мултиполарног поретка изазвао бес у Вашингтону
Лула са Кинезима жели да балансира светску геополитику: Америка да престане да подстиче рат© Tanjug/Ken Ishii/Pool Photo via AP

Бразилски председник Луиз Ињасио Лула да Силва изјавио је данас, током посете Кини, да САД треба да престану да подстичу рат у Украјини.

"Сједињене Државе треба да престану да подстичу рат и почну да говоре о миру. Европска унија треба да почне да прича о миру како бисмо могли да убедимо Путина и Зеленског да је мир у интересу свих и да је рат интересантан, за сада, само њима двојици", рекао је Лула новинарима у Пекингу.

Лула је рекао да је са кинеским лидером Си Ђинпингом разговарао о формирању групе истомишљеника о Украјини, односно земаља које су спремне да пронађу начин да склопе мир.

Лула да Силва рекао је на крају своје тродневне посете Кини да жели да, заједно са Пекингом, ради на "балансирању светске геополитике".

"Желимо да подигнемо ниво стратешког партнерства између наших земаља, повећамо обим трговине и, заједно са Кином, радимо на балансирању светске геополитике", рекао је Лула.

Искусни бразилски политичар се, од када се вратио на чело своје државе почетком ове године, заложио за креирање мултиполарног света и оснаживање међународних организација - истих циљева које подржава и Пекинг, пише "Фајненшел тајмс".

Лула је у Кини дочекан срдачно, а кинески председник Си Ђинпинг га је назвао "старим пријатељом". Две стране су потписале више од десетак споразума вредних више од 10 милијарди долара, у већем броју области - од инфраструктуре до производње сателита.

Бразил и Кина чланице су организације БРИКС, заједно са Русијом, Индијом и Јужноафричком Републиком. Лула је од повратка на чело Бразила један од главних заговорника чвршће интеграције у оквиру те групе земаља.

Он је у говору током недавне посете Шангају позвао и на креирање алтернативне валуте за међународну трговину која би заменила долар, наглашава "Фајненшел тајмс".

"Свако вече се питам зашто све државе морају да користе доларе у трговини", рекао је Лула.

"Нико не сме да брани добре односе са Кином"

Бразилски председник изазвао је неодобравање Вашингтона и када је заједно са својим кинеским колегом посетио технолошку компанију "Хуавеј", која се налази под америчким санкцијама.

"Јуче смо посетили 'Хуавеј' како би читавом свету показали да немамо никаквих пристрасности у нашим односима са Кинезима, као и да Бразилу нико не може да забрани да поправља своје односе са Кином", рекао је он.

Током разговора са председником кинеског парламента Жао Леџијем, трећим по рангу политичарем у Кини, Лула је рекао да се залаже за "ребалансирање светског поретка".

"Наш интерес у односу са Кином није само комерцијалан. Ми имамо и политичке интересе, попут жеље за успостављањем нових геополитичких правила и јачања улоге Уједињених нација", рекао је бразилски председник.

Лулин фокус на мултилатерализам представља драстично одступање од политике његовог претходника Жаира Болсонара, која је у први план стављао билатералне односе са Сједињеним Америчким Државама, али и другим земљама у којима су на власти десно оријентисане партије, попут Мађарске и Израела, наглашава "Фајненшел тајмс".

image