Свет

Пекинг о Макроновом мировном плану: Подржавамо жељу Европе да се реши украјинска криза

Полазећи од сопствених фундаменталних и дугорочних интереса, Кина подржава европску страну у тежњи да допринесе што бржем обнављању преговора, како би се створио уравнотежен, стабилан систем безбедности у Европи, каже Ванг Венбин
Пекинг о Макроновом мировном плану: Подржавамо жељу Европе да се реши украјинска кризаGetty © Photo by Andrea Verdelli/Getty Images

Портпарол Министарства иностраних послова Кине Ванг Венбин изјавио је да Пекинг подржава европску страну у тежњи да допринесе што бржем обнављању преговора о Украјини.

"Полазећи од сопствених фундаменталних и дугорочних интереса, Кина подржава европску страну у тежњи да допринесе што бржем обнављању преговора, и да створи уравнотежен, стабилан систем безбедности у Европи који би узимао у обзир разумна страховања свих страна", рекао је Ванг Венбин.

Раније је "Блумберг", позивајући се на изворе, јавио да француски председник Емануел Макрон жели да се приближи Кини са планом који, према његовом мишљењу, може да доведе до преговора Русије и Украјине. 

Напомиње се да је Макрон наложио свом дипломатском саветнику Емануелу Бону да ради са шефом канцеларије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине Ванг Јијем на стварању основа за преговоре.

Кинески дипломата је навео да је Макрон током посете Кини с кинеским лидером Си Ђинпингом детаљно разменио мишљење о украјинском питању.

Подсетимо, Москва је у више наврата саопштила да је спремна за преговоре, али да је Кијев на законодавном нивоу увео забрану дијалога с Русијом. Председник Украјине Владимир Зеленски је раније, на самиту Г20, рекао да "неће бити никаквог Минска 3".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је изјавио да такве речи апсолутно потврђују став Кијева да не жели да преговара с Москвом.

image