Свет

Због скупе хране, инфлација у Британији и даље двоцифрена

Очекивало се да ће инфлација пасти на 9, 8 одсто због пада цена горива, али рачуницу британских креатора економске политике је пореметила висока цена намирница, рекреације и културе
Због скупе хране, инфлација у Британији и даље двоцифренаwww.globallookpress.com © Jon Super/XinHua

Инфлација у Великој Британији у марту је остала двоцифрена са годишњим растом цена од 10,1 одсто, што, како тумачи "Фајненшел тајмс", повећава шансе за даље повећање каматних стопа Банке Енглеске.

Цене бензина и дизела пале су током месеца, али даљи нагли раст трошкова хране, рекреације и културе оставио је индекс двоцифрен иако се очекивало да са фебруарских 10,4 одсто, инфлација падне на 9,8 одсто.

Званичници су се надали да ће доћи до првих знакова значајног пада инфлаторног притиска, али базна инфлација без цена хране и енергије, остала је непромењена на 6,2 одсто, што је и даље превисоко да би их утешило.

Главни економиста Канцеларије за националну статистику Грант Фицнер, рекао је да је инфлација остала на "високом нивоу". 

"Пад цена моторног горива делимично је надокнађен ценом хране, која и даље стрмоглаво расте, уз рекордну инфлацију цена хлеба и житарица", рекао је он.

Наиме, пад главне инфлације, како "Фајненшел тајмс" пише, готово да је у потпуности узрокован променом цена моторних горива где је просечна цена литра бензина пала са нешто више од 1,60 фунти (око 212 динара) у марту 2022. на нешто мање од 1,47 фунти (око 195 динара) прошлог месеца.

Али, ово су, дакле, надокнадиле растуће цене хране, посебно хлеба и житарица које су скочиле за 19,1 одсто од почетка године до марта.

Комитет за монетарну политику Банке Еглеске надао се да се основни инфлаторни притисак ублажава и да пад главне стопе није узрокован искључиво великим повећањем цена енергије у прошлој години.

Али, чланице овог комитета неће бити умирене јер ће инфлација у области услуга остати на 6,6 одсто и базна инфлација неће опасти, већ ће се задржати на 6,2 одсто. 

Ово тело је је саопштило и да ће поново подићи каматне стопе са садашњих 4,25 одсто, "ако би постојали докази о упорнијим притисцима".

Консултантска кућа "Капитал економикс" саопштила је да је тврдоглавост високе инфлације повећала могућност да повећање каматних стопа на 4,5 одсто на мајском састанку можда неће бити последње.

Инфлација у Великој Британији није опала тако брзо као у многим европским земљама које су забележиле ниже цене енергије које су се одразиле на мартовске податке.

Очекује се, међутим, да ће главне стопе за Уједињено Kраљевство значајно пасти следећег месеца.

Уз већ познате цене гаса и струје за април, годишњи пораст ове компоненте пашће са 96 одсто на 27 одсто, иако се потрошачи неће осећати боље јер ће горња граница цене енергије остати на истом нивоу. Очекује се да ће ове цене почети да падају на лето.

Главна инфлација је и даље на путу да се преполови до краја године, испуњавајући владин циљ. 

"Ове бројке поново потврђују зашто морамо да наставимо са нашим напорима да смањимо инфлацију како бисмо могли да ублажимо притисак на породице и предузећа", рекао је министар финансија Џереми Хант.

image