Свет

Нафтни шок: Одлука највећих произвођача и савезника Русије подиже каматне стопе и инфлацију у Европи

Биће потребно око два месеца да се одлука ОПЕК+ одрази на реалну економију старог континента
Нафтни шок: Одлука највећих произвођача и савезника Русије подиже каматне стопе и инфлацију у ЕвропиGetty © Joe Raedle/Getty Images

Неочекивана одлука чланица ОПЕК+ да смање производњу нафте отежало је напоре централних банака да сузбију инфлацију, али може и да нанесе додатни удар на европску индустрију и економију, указују стручњаци за "Политико".

Заједнички министарски мониторинг комитет организације земаља произвођача нафте ОПЕК+ потврдио је почетком недеље да ће смањити производњу за 1,66 милиона барела дневно.

Последице одлуке Саудијске Арабије и осталих чланица испољиле су се већ у понедељак, када је нафта  "Вест Тексас интермедијет" поскупела за чак осам одсто, што је највећи скок током једног дана у више од годину дана, а "Политико" пише да је ово поскупљење већ изазвало бојазан због ширих економских последица.

Биће потребно око два месеца да се одлука ОПЕК+ одрази на реалну економију, јер најскорије поскупљење сирове тек треба да се одрази на друге нафтне производе, рекао је за "Политико" Хорхе Леон, виши потпредседник "Ристад енерџи", компаније за истраживање тржишта.

Поскупљење ће "највероватније" довести до раста инфлације, додаје он и истиче да ће то постављати посебан проблем за Европу, где су цене нафте "веома релевантне за укупну инфлацију", будући да блок представља нето увозника тог енергента.

Поскупљење ће такође извршити додатан притисак на регулаторе у централним банкама да наставе са подизањем каматних стопа, што ће се потом одразити на стопу раста у еврозони, пише "Политико".

"Оно што ме брине јесте утицај који би то пре свега могло да има на инфлацију, а самим тим и на ставове централних банака, а самим тим и на перспективе економског раста за ову и наредну годину", рекао је Леон.

Извршни директор саветничке фирме "Де Вир груп" Најџел Грин слаже се да ће овај "драматичан" пад производње нафте "само допринети глобалном инфлаторном притиску."

"Постоји реална забринутост да ће изненадна одлука коју је Саудијска Арабија објавила за ОПЕК+ подстаћи централне банке да дуже одржавају каматне стопе на вишим нивоима због инфлаторног утицаја, што ће ометати економски раст", истакао је он.

Земље ОПЕК+ су у мају 2020. године смањиле производњу нафте за 9,7 милиона барела дневно због пада потражње након пандемије короне. Од тога су одустали у августу 2022, да би од новембра поново смањили производњу на два милиона барела дневно.

image
VV inauguration
banner