Свет

Пуна складишта гаса у Европи: Ко гарантује да ће природа поново дати такав дар?

Слаба потрошња гаса услед благе зиме оставила је пуна складишта у Европи, али стручњаци упозоравају да због тога у Европи влада "прекомерно самопоуздање"
Пуна складишта гаса у Европи: Ко гарантује да ће природа поново дати такав дар?Getty © Norbert Fellechner

Европска унија је преживела зиму упркос прекидима у испоруци руског гаса и док "Фајненшел тајмс" пише да блок тренутно складишти рекордне нивое природног гаса, "Гаспром" упозорава да није још време за радовање.

Аналитичар Алекс Фроли за "Телеграф", наиме, објашњава да је уз благу зиму, разлог за то што Европа у складиштима има више гаса него што је очекивала - и то што су због високих цена индустрија и потрошачи смањили потражњу.

"Гаспром", међутим, истиче да то што је ове године Европљане послужило лепо време, не би требало да их уљуљка јер "нема гаранције да ће природа поново дати такав дар". 

Али, упркос томе што је борба да се руски гас замени увозом из остатка света изазвала велику кризу трошкова живота која је европске владе коштала милијарде евра, готово рекордно пуна складишта подстичу наде да ЕУ може да се одвикне од увоза из Русије, иако је по свему судећи тако нешто безнадежно.

За почетак, то што део званичника ЕУ све време позива компаније да престану да купују руски природни течни гас, и привремено обуздају увоз из Русије и Белорусије, у статистици се и не види.

"Увоз ЛНГ-а у ЕУ из Русије достигао је 22,1 милијарде кубних метара прошле године, што је повећање од 39 одсто у односу на 2021, и чини 16 одсто укупног годишњег увоза поморским путем", наводи "Фајненшел тајмс" позивајући се на податке "Рефинитива".

Лист уз то додаје и да би, било какви потези за обуздавање или забрану руског природног гаса (који, за разлику од нафте и нафтних деривата, није под санкцијама) могли да омету напоре да се складишта попуне за следећу зиму. Јер, све до средине деценије, када се појави неколико великих пројеката, мале су шансе да Европа добије неки нови извор залиха.

Високи дипломата ЕУ навео је да ограничење цене руског ЛНГ није искључено, али да то још није "главна дискусија", док аналитичари наглашавају утицај кинеског економског раста на потражњу течног природног гаса, истичући да није познат обим опоравка земље после укидања ковид ограничења.

Научница за глобално истраживање у Школи за међународне и јавне послове Универзитета Колумбија Ен Софи Корбо, заправо је, с обзиром на све ове факторе приметила, како каже, знаке "прекомерног самопоуздања" међу европским креаторима политике који се труде да обуздају увоз руског гаса.

"Заустављање увоза руског природног гаса могло би да доведе до различитих исхода за глобално тржиште гаса, укључујући одмазду Путина", рекла је Корбо.

Она процењује да ће, ако се садашњим темпом настави, ЕУ увести 40 милијарди кубних метара природног гаса из Русије за ову годину, од чега 20 милијарди кубних метара из гасовода и 20 милијарди кубних метара природног течног гаса (довози се бродовима, па се расхлађивањем претвара у течност).

"Неко мора да ми објасни како би блок надокнадио мањак ако би одустао од свих таквих залиха", истакла је она.

Фроли за "Телеграф" такође не даје за ЕУ оптимистичне податке. Упозорава да би хладно време следеће зиме могло да повећа и потражњу и цене.

"Иако су цене пале у односу на прошлу годину, оне су и даље око два пута више од дугорочног просека у прошлој деценији и могле би остати повишене још неколико година", додао је он. 

"Гаспром" је у својој објави на Твитеру упозорио да ће количина гаса доступна Европи бити "у великој мери погођена конкуренцијом за ЛНГ". 

"Допуњавање резерви у складиштима на ниво од прошле године неће бити ни мало тривијалан задатак за европске компаније", поручио је енергетски гигант на свом налогу.

Шеф аналитике гаса у ИЦИС-у Том Марзец-Мансер, рекао је да, због овога има осећај да би "Гаспром" желео да се  потражња за течним гасом у Азији опорави како би то утицало на "већи бол" на европском тржишту природног гаса.

image
VV inauguration
banner