Свет

"Волстрит џорнал": Еплов пољубац смрти

Технолошког гиганта оптужују да краде идеје, "Епл" тврди да све ради по правилима
"Волстрит џорнал": Еплов пољубац смртиGetty © Scott Olson / Staff

Деловало је као партнерство из снова када је "Епл" контактирао Џоа Кианија, оснивача компаније која производи уређаје за мерење кисеоника у крви који су савршено одговарали "Епловом" сату.

Убрзо после тог састанка, пише "Волстрит џорнал", "Епл" је почео да запошљава раднике из његове компаније "Масимо корп", укључујући инжењере и главног лекара. Технолошки гигант им је понудио двоструко више плате, каже Киани. Убрзо потом, "Епл" је објавио патенте под именом бившег "Масимовог" инжењера за сензоре сличне "Масимовим". Следеће године, 2020, "Епл" је лансирао сат који је могао да мери ниво кисеоника у крви.

"Када се 'Епл' заинтересује за компанију, то је пољубац смрти", рекао је Киани. "Прво будете узбуђени, а онда схватите да је њихов дугорочни план да сами то ураде и узму све".

Киани је један од више од двадесетак руководилаца, проналазача, инвеститора и адвоката који су описали сличне сусрете са "Еплом". Прво су разговарали о потенцијалним партнерствима или интеграцији њихове технологије у "Еплове" производе. Онда би преговори били прекинути а "Епл" би покренуо своје, сличне, производе.

Из "Епла" кажу да не краду технологију и тврде да поштује интелектуалну својину других компанија. Наводе и да су "Масимо" и друге компаније ти који су копирали "Епл".

"Волстрит џорнал" наводи да је "Епл" покушао да поништи стотине патената у власништву компанија које су их оптужиле за крађу патената.

Компанија за развој апликација "Бликс" тврди да им је "Епл" украо технологију за скривање идентитета власника мејла, док "Тајл", компанија која производи справе за праћење наводи да су њихови патенти интегрисани у "ајфон".

Америчко Министарство правде тренутно истражује неке од ових навода, кажу извори.

image
VV inauguration
banner