Русија

Захарова о канадским ЛГБТ+ правима: Добро је да смо од вас удаљени више од 100 метара

Руско Министарство спољних послова прокоментарисало је сулуде одлуке канадских власти које се тичу све већих права све већег броја родних идентитета
Захарова о канадским ЛГБТ+ правима: Добро је да смо од вас удаљени више од 100 метара© www.globallookpress.com © Alex Bona/Keystone Press Agency

"Добро је да се не налазимо у кругу од 100 метара" од места у којем ће се у Канади одржавати ЛГБТ+ догађаји, поручила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући недавно предложени канадски нацрт закона о новим казнама за све оне који се на неки начин оглуше о права учесника догађаја ЛГБТ група у тој земљи. 

"Посланица Кристин Вонг-Тем предложила је да се одреде 'безбедносне зоне' за време одржавања ЛГБТ догађаја и да се казне сви они који буду узвикивали нешто против припадника ЛГБТ+ заједнице у кругу од 100 метара од места на којем се одржава неки њихов догађај", подсетила је Захарова, објавивши уз коментар и видео снимак посланице која је и аутор ове иницијативе.

Назив за особе које припадају нетрадиционалној сексуалној оријентацији у Канади се непрестано проширује, односно, допуњује новим бројевима и одговарајућим им словима, додала је портпаролка, рекавши да је "ЛГБТ+" у Канади стога прешао у "2СЛГБТКИ+". 

"И то није све, тамо има још оваквих појава, оне се стално додају", напоменула је она. 

Нацрт закона, који су већ подржале локалне власти, тренутно је на разматрању у влади. Уколико буде усвојен, казна за све оне који се оглуше о нова правила износиће 25.000 долара. 

За разлику од Канаде, Русија је забранила одржавање "парада поноса" на територији Москве у наредних 100 година још 2012. године. Руски председник више пута је говорио да је веома битно заштити земљу од штетног утицаја, а младо покољење од "информација које штете његовом здрављу и развоју". 

Од 2013. године у Русији је на снази забрана "пропагирања нетрадиционалних сексуалних односа међу малолетним лицима путем ширења информације која има за циљ да изазове појаву нетрадиционалних сексуалних преференција". 

Крајем прошле године, Путин је потписао и указ којим се наређује очување института породице, породичних и традиционалних морално-духовних вредности руског народа.

Одређени су конкретни задаци помоћу којих ће држава постићи циљеве у овој области и, као резултат, "заштити институцију брака као савеза мушкарца и жене". 

image
VV inauguration
banner