Свет

Са Такером Карлсоном "отишло" и пола милијарде долара вредности "Фокса"

"Фокс њуз" се, из за сада непознатих разлога, разишао са аутором најгледаније политичке емисије у САД
Са Такером Карлсоном "отишло" и пола милијарде долара вредности "Фокса"Getty © Jason Koerner / Stringer

Одлазак Такера Карлсона, једног од најпопуларнијих водитеља "Фокс њуза" коштао је матичну компанију ТВ канала више од 500 милиона долара тржишне вредности.

Акције "Фокс" корпорације пале су за чак 5,4 одсто у понедељак, да би потом губици били смањени на 2,95 одсто. До пада је дошло убрзо након што је из компаније саопштено да, после више од 10 година, неће сарађивати са једним од најпопуларнијих америчких ТВ новинара.

Карлсонов одлазак уследио је неколико дана након што је емитер пристао да плати 787 милиона долара за решавање тужбе за клевету коју је покренула компанија за бројање гласова "Доминион вотинг системс".

Компанија је раније тужила мрежу за клевету суду у Делаверу, наводећи да су водитељи "Фокса", укључујући Карлсона, промовисали "неосноване" тврдње о нерегуларностима и крађи гласова на председничким изборима 2020. када је Џозеф Бајден победио Доналда Трампа.

Ни "Фокс" ни Карлсон нису открили разлоге раскида сарадње. Мрежа је штуро саопштила да је Карлсонова емисија у петак увече, коју је гледало више од 3,7 милиона људи, била последња, и да ће од понедељка увече у овом термину емитовати вести.

Спекулације о Карлсоновој следећој "тезги" изазвале су пораст акција конзервативне видео мреже "Рамбл" и "Диџитал ворлс аквизишона", компаније која се спаја са "Трамп медија" корпорацијом. "Рамбл" је ојачао 6 одсто, а акције "Диџитала" 2,9 процената.

У међувремену, огласио се Доналд Трамп који је рекао да је шокиран одласком Карлсона са "Фокса" као и да је "изненађен" нагодбом коју је мрежа направила са "Доминионом", јер је то био случај који је мрежа могла глатко да добије на суду.

"Шокиран сам. Изненађен сам“, рекао је бивши председник у интервјуу за "Њузмакс". "Он је веома добра особа, веома добар човек и веома талентован, као што знате и имао је веома висок рејтинг."

"Не знам да ли је то било на добровољној бази или је неко отпуштен, али мислим да је Такер био сјајан", рекао је Трамп. "Можда је отишао, јер је желео слободу у одлучивању", додао је.

Извор "Дејли мејла" каже да је Карлсон отпуштен јер Руперт Мердок жели да прода "Фокс" и не би могао да нађе "институционалног купца док је Такер главна звезда. Такеров одлазак компанију чини много примамљивијом купцима."

Спекулише се и да је Карлсон отпуштен звог своје улоге у случају "Доминиона" јер су, наводно, његове поруке продуценту "осрамотиле" мрежу будући да је водитељ рекао да "мрзи" Трампа кога је назвао "демонском силом, уништитељем".

Поједини сматрају да је Карлсон "добио ногу" због силних тужби које су подигнуте против њега, укључујући тужбу Еви Гросберг, бивше продуценткиње његове емисије, која је тужила и њега и "Фокс" за сексуално злостављање, дискриминацију и малтретирање.

Карлсон није једини водитељ који се разишао са својом мрежом. И дугогодишњи водитељ Си-Ен-Ена Дон Лемон добио је отказ.

"Јутрос ме је мој агент обавестио да ме је Си-Ен-Ен укинуо. Запањен сам. После 17 година на Си-Ен-Ену, помислио бих да би неко у руководству имао пристојности да ми то каже директно", рекао је он. "Ни у једном тренутку ми нису дате никакве назнаке да нећу моћи да наставим да радим посао који сам волео на мрежи."

Од доласка на Си-Ен-Ен 2006, Лемон је водио више емисија, а његова последња, "Си-Ен-Ен јутрос", каскала је по гледаности за осталим.

image