Свет

"Фокс њуз" плаћа одштету од 787 милиона долара због извештавања о изборима 2020.

Компанија "Доминион воутинг системс" је тужила "Фокс", тврдећи да је њихово извештавање о наводној крађи током председничких избора у Америци 2020. године оштетило њихово пословање
"Фокс њуз" плаћа одштету од 787 милиона долара због извештавања о изборима 2020.© Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura, File

Корпорације "Фокс" и "Фокс њуз" постигли су споразум о вансудском поравнању са компанијом "Доминион воутинг системс", која је ту медијску мрежу тужила за клевету због тврдњи да су председнички избори у Америци 2020. године намештени. 

"Фокс њуз" је у последњем тренутку пристао да на име одштете исплати 787,5 милиона долара, само дан пре него што је судски процес против те мреже требало да отпочне у Вилмингтону у Делаверу.

Реч је о највећем вансудском поравнању који је нека медијска корпорација у САД икада постигла, преноси Ројтерс. "Доминион" је у први мах тражио одштету у износу од 1,6 милијарди долара.

Директор "Доминиона" Џон Пулос је споразум назвао "историјским".

"Фокс је признао да су лажи о Доминиону изазвале огромну штету мојој компанији, нашим запосленима и муштеријама", рекао је он.

Главно питање у судском поступку било је да ли је "Фокс њуз" одговоран за емитовање тврдњи да су машине за бројање гласова које производи "Доминион" коришћене у наводном намештању избора у корист актуелног председника САД Џозефа Бајдена, а на штету Доналда Трампа.

Водитељ "Фокс њуза" Нил Кавуто прочитао је синоћ званично саопштење те медијске куће:

"Ми смо задовољни постигнутим решењем спора за компанијом Доминион воутинг системс", пише у саопштењу.

"Прихватамо да је суд одређене тврдње о Доминиону препознао као лажне. Ово решење одражава сталну посвећеност Фокса највишим новинарским стандардима. Надамо се да ће наша одлука да овај спор са Доминионом решимо пријатељским путем, уместо жестоког суђења, омогућити земљи да крене напред."

"Фокс њуз" је најгледанија кабловска мрежа у САД. Споразум о вансудском поравнању те корпорације и "Доминиона" вредан 787,5 долара највећи је износ новца исплаћен за оптужбу о клевети у историји америчких медија, преноси Ројтерс.

"Доминион" је тужио "Фокс" тврдећи да су изјаве о наводном намештању избора које је та мрежа емитовала уништиле њихово пословање

Судски процес је требало да утврди да ли је извештавање "Фокс њуза" о тој теми прешло границу "етичког новинарства" у циљу подизања гледаности, као што је "Доминион" тврдио а "Фокс" порицао.

Још једна компанија која се бави производњом технологија за изборе, "Смартматик", припрема тужбу против "Фокс њуза" из сличних разлога и тражи одштету од 2,7 милијарди долара.

image
VV inauguration
banner