Свет

Москва одговорила Ослу: Десет норвешких дипломата протерано из Русије

Средином априла, Норвешка је протерала 15 запослених у руској амбасади
Москва одговорила Ослу: Десет норвешких дипломата протерано из Русијеwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Москва је прогласила десет представника норвешке амбасаде персонама нон грата, што је одговор на протеривање руских дипломата из Осла, саопштило је Министарство спољних послова РФ.

"Амбасадор Краљевине Норвешке Роберт Квиле је 26. априла позван у Министарство спољних послова Русије. Изражен му је снажан протест у вези са одлуком Осла да протера петнаест дипломата из руске амбасаде у Норвешкој и запослених у канцеларији војног аташеа", саопштило је министарство.

Како се наводи, такав непријатељски корак Осла додатно је погоршао кризу у односима између две земље, преносе "РИА Новости".

"Квилeу је уручено писмо којим се десет представника норвешке амбасаде у Москви и канцеларије војног аташеа проглашавају персонама нон грата", саопштило је министарство.

Средином априла, Норвешка је протерала 15 запослених у Амбасади Руске Федерације.

Норвешка министарка спољних послова Аникен Хјуитфелт рекла је да је одлука донета како би се смањиле наводне "непожељне обавештајне активности".

Министарство спољних послова земље је такође саопштило да неће издавати визе припадницима руских обавештајних служби.

Међутим, Хјуитфелт је рекла да жели да Русија задржи дипломатску мисију у Норвешкој и да се настави са развојем нормалних дипломатских односа.

image