Свет

Бивши Трампов саветник осуђен на четири месеца затвора

Стив Бенон осуђен је на затворску и новчану казну због непоштовања Конгреса и неодазивања на судске позиве
Бивши Трампов саветник осуђен на четири месеца затвораAP © AP Photo/Jose Luis Magana

Некадашњи саветник 45. америчког председника Доналда Трампа, Стив Бенон (68) осуђен је на четири месеца затвора и новчану казну од 6.500 долара због непоштовања Конгреса, односно игнорисања судских позива.

Медији преносе да се Стив Бенон, својевремено главни стратег Беле куће, није одазвао позиву одбора Конгреса, који је испитивао упад на Капитол Хил 6. јануара 2020, да сведочи и преда документе које су сматрали релевантним за истрагу.

Тужиоци су тражили шестомесечну казну затвора за Бенона и новчану у висини од 200.000 долара.

Пре изрицања пресуде, испред суднице у Вашингтону, Бенон се обратио окупљенима који су чекали пресуду и захвалио им се што су дошли.

"Запамтите овај нелегитимни режим, њихов судњи дан је 8. новембра када ће Бајденововј администрацији доћи крај", поручио је Бенон.

После изрицања пресуде дугогодишњем Трамповом блиском сараднику, судија Карл Николс рекао је да не верује да је Бенон преузео одговорност за своја дела.

"Поштовање Конгреса је важан део нашег конституционалног система. Пресуда треба да широј популацији пренесе поруку о томе", рекао је судија Николс, пренео је Би-Би-Си.

Право на жалбу

Подсећа се и да је Бенон, прва особа којој је изречена пресуда због догађаја од 6. јануара 2020. године. Бенон је напустио судницу после изрицања пресуде, будући да има право на жалбу, а према најавама његових адвоката ићи ће до Врховног суда, ако буде потребно.

У августу 2020. године, Бенон је оптужен, заједно са још двојицом мушкараца, за прање новца и заверу у вези са настојањима да се изгради зид дуж границе Сједињених Америчких Држава и Мексика. И тада, као и у поновљеним поступку у септембру ове године, одбацио је све наводе оптужнице и изјаснио се да није крив.

image