Свет

Мораће да плате и папа Франциско, и Бил Гејтс: Маск почео да спроводи план о "плавој квачици"

Плава квачица поред имена је годинама значила да је Твитер потврдио идентитет корисника иза налога, а она се сматрала статусним симболом
Мораће да плате и папа Франциско, и Бил Гејтс: Маск почео да спроводи план о "плавој квачици"© Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Твитер је почео да уклања иконе квачице са профила хиљада познатих личности, политичара и новинара, што је један од највидљивијих показатеља како Илон Маск мења пословање у компанији коју је купио.

Од јутрос су без ознаке остали папа Франциско, поп певачица Бијонсе, бивши председник САД Доналд Трамп, Бил Гејтс и Ким Кардашијан.

Плава квачица поред имена је годинама значила да је Твитер потврдио идентитет корисника иза налога, а она се сматрала статусним симболом.

Међутим, под управом Маска који је купио Твитер за 44 милијарде долара у октобру, ова услуга је почела да се наплаћује појединцима 8 долара месечно за одржавање статуса верификације, а да ће они који не плате изгубити своје квачице.

Транзиција је била мучна, јер је Маск првобитно предложио да се наплаћује 20 долара месечно за верификацију, али је снизио цену након повратка. Он је такође рекао да ће претходно верификовани налози изгубити своје значке почетком априла, али је мало њих то учинило.

Пошто је Твитер почео да уклања квачице са налога, неки корисници су рекли да су приметили да симболи нестају, а затим се поново појављују на њиховим профилима.

"Уклањамо старе проверене квачице", наводи се у саопштењу компаније на Твитеру."Да би остали верификовани на Твитеру, појединци се могу пријавити за Твитер Блу.

Плаћање претплате ће доћи са другим погодностима, рекао је Маск, укључујући и истакнутије место у преписци на Твитеру.

Поједине познате личности су се жалиле да ће промена довести до повећаног лажног представљања, јер њихови идентитети више неће бити потврђени. У новембру, са лажног налога са квачицом фармацеутске компаније Ели Лили објављени су Твитови да ће обезбедити бесплатан инсулин својим клијентима, што је довело до пада акција компаније.

"Имати плаву квачицу сада значи да постоји већа шанса да сте потпуни губитник и да очајнички тражите потврду од познатих људи", написала је на Твитеру музичарка Доја Кет након што је изгубила значку за верификацију.

Ни Леброн неће да плати верификацију

Неке познате личности су рекле да ће потпуно напустити Твитер, док су друге одбациле промену, али су одбиле да плате.

Чак је и кошаркаш Леброн Џејмс написао да неће платити верификацију, али му је ознака остала. Маск је на Твитеру рекао да је лично платио за неколико налога да задрже своје квачице, укључујући Џејмса.

Осим што појединачним корисницима наплаћује осам долара месечно, Твитер је планирао да организацијама наплаћује 1.000 долара месечно за верификацију која је долазила са златном квачицом, уз низ изузетака, наводи "Њујорк тајмс", позивајући се на интерна документа Твитера.

Изузеци подразумевају 500 најбољих оглашивача на Твитеру и 10.000 најпраћенијих организација које су претходно верификоване.

image