Свет

Шири се "црна књига": Са Епстином се састајали директор ЦИА, Обамина саветница, Ноам Чомски

Упркос изузетно негативним ставом медија и јавности, Епстин је од јутра до мрака присуствовао низу састанака са утицајним људима
Шири се "црна књига": Са Епстином се састајали директор ЦИА, Обамина саветница, Ноам Чомски© Tanjug/Uma Sanghvi/The Palm Beach Post via AP, File)

Круг људи повезаних са Џефријем Епстином, након што је регистрован као сексуални преступник, шири је него што је раније објављено.

Чланови британске краљевске породице, некадашњи председник Сједињених Америчких Држава Бил Клинтон и милијардер Бил Гејтс само су неки од људи за које се већ зна да су били у контакту са Епстином, а неки и гости на његовом приватном острву Мали Сент Џејмс.

"Волстрит Џорнал" данас је објавио нови списак који открива имена људи који су се сусрели са покојним банкаром и мултимилијардером, позивајући се на Епстинова документа, међу којима су и његови распореди.

Неки од њих су директор ЦИА Вилијам Бернс, политички аналитичар и филозоф Ноам Чомски, бивша саветница Барака Обаме Кетрин Румлер, Аријана де Ротшилд и други.

Ниједно од ових имена не појављује се у Епстиновој сада јавној "црној књизи" контаката или у евиденцијама летова путника који су путовали његовим приватним авионом.

Бернс, који је у то доба био заменик државног секретара, са Епстином се 2014. године састао три пута, у Вашингтону и Епстиновом дому на Менхетну у Њујорку. Портпаролка ЦИА Тами Куперман изјавила је да се Бернс састао са Епстином у тренутку када се спремао да напусти државну службу, као и да није знао ништа о милијардеру. Како је навела, Епстин је Бернсу представљен као стручњак за сектор финансијских услуга.

У документима се појављује и име председника Бард колеџа Леона Ботстина, који је Епстина позвао у кампус где је милијардер довео, како се наводи, групу младих гошћи. Он данас тврди да је желео да обезбеди донацију за своју школу.

Ноам Чомски каже да су он и Епстин разговарали о политичким и академским темама. "Познавао сам га и повремено смо се сретали", рекао је Чомски.

Епстин је донирао најмање 850.000 долара између 2002. и 2017. Технолошком институту у Масачусетсу (МИТ), где је Чомски деценијама предавао, пише "Волстрит џорнал". Из МИТ-а је саопштено да адвокати који истражују везе са Епстином нису открили да се Чомски састао са њим у његовом кампусу или да је од њега добио средства.

Чомски је нагласио да је у време састанака "оно што се знало о Џефрију Епстину било да је осуђен за злочин и да је одслужио казну".

Током 2015. године, пише поменути лист, Епстин је планирао да одлети на вечеру са Чомским и његовом супругом, којој је требало да присуствује и режисер Вуди Ален.

"Да је било лета, у шта сумњам, он би био од Бостона до Њујорка, што значи да је у питању период од 30 минута. Нисам свестан принципа који захтева да вас обавестим о вечери проведеној са великим уметником", навео је Чомски.

Кетрин Румлер, саветница Беле куће у време мандата Барака Обаме, имала је десетине састанака са Епстином у годинама након службе у Белој кући и пре него што је постала адвокат "Голдман Сакс групе". 2020. године у плану је било и путовање у Париз и посета Епстиновом озлоглашеном острву, пише "Волстрит џорнал".

Документи указују на чињеницу да је Епстин добро познавао неке од својих гостију. Тражио је да му при сусрету са Кетрин Румлер "при руци буду ролнице сушија од авокада". Он је, такође, посетио станове које је она намеравала да купи. Епстин је наводно био упућен у њене планове путовања и у октобру 2014. године асистенту рекао да јој "обезбеди место у првој класи" у авиону. Исте године Епстин је Румлер позвао, само неколико недеља након што је напустила своју позицију у Белој Кући. За август 2014. године у плану је био сусрет у Епстиновом њујоршком дому, након чега је уследио низ састанака на коме је, претпоставља се, Румлер упознао са ширим кругом својих познаника.

Портпарол "Голдман сакса" казао је да се она први пут срела са Епстином након што ју је позвао да би питао да ли би била заинтересована да заступа Била Гејтса и Фондацију њега и његове сада бивше супруге Мелинде.

"Епстин ју је такође позивао на састанке и друштвена окупљања, упознавао је са другим пословним контактима и давао препоруке. Биле су то исте врсте контаката и ангажмана које је имала са другим контактима и клијентима", додао је.

Никада није посетила његово острво и "никада није прихватила позив или прилику да лети са Џефријем Епстином било где", истакао је портпарол.

Румлер је рекла да "жали што је икада упознала Џефрија Епстина".

Документи показују да је Епстин договорио више састанака са сваким од људи на листи након што је одслужио затворску казну 2008. године због сексуалног злочина у који је умешана тинејџерка и био регистрован као сексуални преступник. Хиљаде страница преписке и распореда за период од 2013. до 2017. године нису раније објављени. Повод састанака није познат, као ни да ли је сваки од њих одржан.

Већина ових људи рекла је за "Волстрит џорнал" да су посетили Епстина због његовог богатства или веза. Неколико њих рекло је да мисле "да је одслужио свој рок" и да се рехабилитовао.

Портпатрол Била Гејтса саопштио је да он никада није радио за Епстина, да је "погрешно представио њихов однос" и да жали што се икада сусрео са њим.

Епстин је 2006. године оптужен за сексуално злостављање девојчица на Флориди које су имале само 14 година. Федерални истражни биро и полиција су извршили истрагу, а Епстин је постигао договор са тужиоцима 2008. године. Избегао је подизање федералне оптужнице и изјаснио се кривим за тражење и прибављање особе млађе од 18 година за проституцију. Регистрован је као сексуални преступник, а након пресуде многи сарадници су га напустили.

Вирџинија Ђуфре 2015. године јавно је оптужила Епстина да ју је сексуално злостављао и трговао њоме када је била тинејџерка и да ју је присиљавао на сексуалне односе са утицајним људима, међу којима је и британски принц Ендру. Принц је негирао оптужбе, а случај је решен вансудским поравнањем.

Упркос изузетно негативним ставом у медијима и јавности, Епстин је од јутра до мрака присуствовао низу састанака са утицајним људима, показују документи у које је "Волстрит џорнал" имао увид. Било је вечера у њујоршким ресторанима, састанака у луксузним хотелима и окупљања у канцеларијама истакнутих адвокатских кућа, али и Епстиновој градској кући, за коју су тужиоци 2019. године рекли да је место где је он годинама сексуално злостављао жене. Многе од њих су, навели су тада, биле малолетне, а некима је платио да доведу и своје пријатељице. Неколико људи који су посетили Епстина током овог периода рекли су да су приметили младе жене у његовој градској кући.

Џефри Епстин је, под сумњивим околностима, преминуо 2019. године у затворској ћелији на Менхетну, док је чекао суђење за оптужбе да је у периоду од 2002. до 2005. године у своје виле на Флориди и Менхетну доводио десетине малолетница и плаћао им хиљаде долара за сексуалне услуге.

image