Свет

Адвокат: Извршни директор "Џеј Пи Моргана" још 2008. знао да је Епстин сексуални предатор

Док банка тврди да Дајмон није знао да је Епстин педофил, адвокат Америчких Девичанских острва тврди супротно
Адвокат: Извршни директор "Џеј Пи Моргана" још 2008. знао да је Епстин сексуални предаторGetty © Michael M. Santiago / Staff

Заступница Америчких Девичанских острва рекла је на суду да су извршни директор "Џеј Пи Морган Чеја" Џејми Дајмон и бивши директор Џес Стејли знали да је њихов клијент Џефри Епстин сексуални предатор.

Банка је раније демантовала да је Дајмон знао за склоности истакнутог клијента и сву правну одговорност за пословне односе са Епстином пребацила је на Стејлија, подсећа Си-Ен-Би-Си.

"Џејми Дајмон је 2008. знао да је његов клијент милијардер трговац белим робљем", рекла је адвокатица Мими Лиу америчком окружном судији на Менхетну."Стејли је знао, Дајмон је знао, 'Џеј Пи Морган Чејс' је знао" за Епстиново криминално понашање, додала је Лиз.

Лиу је подсетила да је Епстин имао више готовинских трансакција и електронских трансфера, укључујући слање стотина хиљада долара неколицини жена, што је требало да буде званично означено као сумњиво.

"Прекршили су свако правило да би олакшали његову трговину сексом у замену за његово богатство, везе и препоруке. Овај случај није само Стејли... Појавиће се бројна документа која ће ићи далеко, до канцеларије извршних директора", рекла је адвокатица.

Адвокат "Џеј Пи Моргана" оспорио је те аргументе, а нарочито да је Дајмон знао нешто више о Епстину.

Стејли је негирао да је знао за Епстиново незаконито понашање. После "Џеј Пи Моргана", био је извршни директор "Барклиза" од 2015. до краја 2021. године, када је дао оставку након истраге британских финансијских регулатора о његовим везама са Епстином.

Адвокати Девичанских острва су раније објавили интерну преписку банке у којој се види забринутост финансијског гиганта због понашања Епстина.

У тужби Девичанских острва се наводи да је банка затварала очи на Епстиново сексуално злостављање јер им је доводио богате клијенте. "Џеј Пи Морган" то негира.

image