Свет

Директорка "Џеј Пи Моргана": Знали смо за Епстинову историју, али смо свеједно сарађивали годинама

Званичница банке признала да су знали за педофилову историју годинама, и ништа нису урадили тим поводом
Директорка "Џеј Пи Моргана": Знали смо за Епстинову историју, али смо свеједно сарађивали годинамаGetty © Spencer Platt / Staff

"Џеј Пи Морган Чејс" је још 2006. знао да је Џефри Епстин био оптужен да је исплаћивао "малолетне девојке и младе жене" које је доводио у свој дом - седам година пре него што га је банка одбацила као клијента, наводи се у документима поднетим суду у Њујорку.

Мери Ердоес, дугогодишња директорка у "Џеј Пи Моргану", изјавила је под заклетвом да је "Џеј Пи Морган" знао за оптужбе 2006. године, наводи се у тужби коју су против банке поднела Америчка Девичанска острва, где је Епстин живео.

"Године 2010. званичници 'Џеј Пи Моргана' су одлучили да Епстин 'треба да оде'", наводи се у документацији. Банка је на крају прекинула сарадњу са Епстином 2013.

Америчка Девичанска Острва траже одштету од "Џеј Пи Моргана" и тврде да је банка имала користи од трговине људима тако што је Епстина задржала као клијента чак и након што је ухапшен 2006. године због подстицања малолетнице на проституцију. Финансијер се убио у затвору под сумњивим околностима чекајући на суђење.

Адвокати Америчких Девичанских острва дали су детаље интерних мејлова запослених и руководилаца "Џеј Пи Моргана" укључујући Еродесову и Џеса Стејлија, који су сарађивали са Епстином.

Стејлија (66) који је касније постао шеф "Барклиза" је Епстинова жртва оптужила за злостављање. Стејли је одбацио оптужбе као "неосноване" и "клеветничке".

Мејлови које су тужиоци Америчких Девичанских острва представили суду садржали су референце на новинске приче о Епстиновом наводном учешћу у трговини децом и злостављању девојчица од 14 година, пише "Фајненшел тајмс".

У једном меморандуму "Џеј Пи Моргана" из 2011. наведено је да је "Епстин решио десетак грађанских тужби својих жртава ван суда" уз коментар једног службеника: "Много дима. Много питања."

У другој поруци послатој 2011. обећано је да ће се "убудуће пажљиво пратити рачуни и употреба готовине", додаје се у судском поднеску. Епстин је подизао велике количине готовине сваке године док је био клијент "Џеј Пи Моргана", наводе тужиоци. То укључује "више од 800.000 долара годишње у 2004. и 2005. години".

Ердоес је под заклетвом рекла да је одлука да се са Епстином прекине сарадња донета након што је "постала свесна да су подизања била 'стварна готовина'", саопштила су Америчка Девичанска острва, мислећи на прави кеш.

Америчка Девичанска острва су раније тврдила да су се виши руководиоци "Џеј Пи Моргана" шалили на рачун Епштајнових склоности. У поднеску су навели да је Ердоес 2008. године примила мејл са питањем да ли је Епстин био на догађају "са Мајли Сајрус", која у то време није имала више од 16 година.

Поднесак је предат суду неколико дана након што је дугогодишњи извршни директор "Џеј Пи Моргана" Џејми Дајмон рекао за Си-Ен-Ен да банка има "неке од најбољих адвоката на свету" који раде у складу са законима и "који разматрају све ове ствари и доносе одлуке у тренутку на основу онога што знају".

На питање да ли је банка требало да задржи Епстина као клијента након његове осуде 2008. године, Дајмон је рекао да је "накнадна памет сјајан дар".

Дајмон ће следећег месеца бити испитан под заклетвом о томе да ли је знао за одлуку руководства да задрже Епстина као клијента. Он је негирао да је био умешан у било какву ревизију Епстиновог рачуна.

"Џеј Пи Морган" је одбио да коментарише нови поднесак, а раније је тужбу окарактерисао као неосновану. Једна особа упозната са овим питањем рекла је "Фајненшел тајмсу" да је банка сазнала за оптужбе након што је прочитала новинске извештаје о Епстиновом хапшењу.

image