Свет

Како је живот у Америци од градоначелника направио бескућника

Којнер је доживео кроз вртлог различитих криза које су погађале становнике градова широм Запада - од нелечених менталних болести, широко распрострањене зависности, растућих трошкова становања и све мање осећаја за заједницу
Како је живот у Америци од градоначелника направио бескућникаwww.globallookpress.com © Paul Zinken/dpa

Крејг Којнер из Бенда у америчкој савезној држави Орегон, од тужиоца, адвоката одбране и градоначелника који је помогао да се градић претвори у једно од најбрже растућих у земљи, у 75. години постао је бескућник.

После 40 година озбиљне каријере, Којнер је имао несрећу да изгуби кућу када је она заплењена због дугова, прсти на ногама су му били квргави од промрзлина, остале су му само књиге и похабана одећа.

"Њујорк тајмс" пише да је Којнер био доживео вртлог различитих криза које су погађале становнике градова широм Запада: од нелечених менталних болести, широко распрострањене зависности, растућих трошкова становања и све мање осећаја за заједницу.

Иако је живот провео као главни ослонац и стуб Бенда, Којнера, као и сам град, није заобишла тешка судбина.

Бенд је доживео упечатљиву трансформацију у последњих неколико деценија. Од малог, неразвијеног места, претворио се у град са све већим трошковима становања, па тако плате његових становника, медицинских сестара, наставника и полицајаца више нису могле да покрију високе кирије. 

Којнер је рођен у грађанској породици. Почетком 1900-их, његов прадеда је био градоначелник Бенда, а након одласка у маринце, женидбе, завршетка студија права и остваривања у улози оца, године 1984. његове колеге, чланови савета, изабрали су га за градоначелника.

Убрзо је глобална рецесија уништила дрвну индустрију на којој је град почивао. Млинови су се гасили, мештани су страховали да је заједница на путу да постане град духова, али је стари млински кварт почео да се развија у оно што је данас луксузни трговачки кварт.

Неки су били опрезни према тако брзим променама, а 1992. године Којнера су ривали избацили из Градског већа због жеље да обуздају раст.

Којнерова љубазна природа почела је да се мења, што су његови пријатељи приписали биполарном поремећају. Којнерово стање се потом убрзо погоршало јер се одао алкохолу. После Дана захвалности 2003. године, неколико година након што је остао без посла, он је ухапшен, оптужен да је оштетио аутомобил и пружио отпор полицајцу.

Државна адвокатска комора суспендовала је његову лиценцу услед притужби да је занемарио обавезе према клијентима, а 2008. године уследио је најгори ударац од свих - његова супруга Пети умире од последица тешке болести.

С обзиром да је каснио са отплатом хипотеке, банка 2012. започиње поступак заплене куће. Пет година касније, 2017. године, када су кирије скочиле за чак 40 одсто, остаје без крова над главом.

Многи житељи Бенда који су целог живота живели у том месту, нису више могли да приуште да живе у њему.

Пандемија вируса корона повећала је свест о атрактивном животу у малом граду који је Бенд нудио, а радници на даљину са уносним платама су куповали некретнине. 

Којнер је завршио у болници, где је лечен од промрзлина, али су му на крају ампутирали прсте на ногама. Услед компликација после операције добија мождани удар, због којег није могао да говори, а 14. фебруара је преминуо.

image