Свет

"Трансејбелизам", нови понор западног друштва: Кад "здрави људи" бирају да буду хендикепирани

Неке од ових особа се сакате, друге траже од хирурга ампутацију јер "желе да буду хендикепирани од струка надоле"
"Трансејбелизам", нови понор западног друштва: Кад "здрави људи" бирају да буду хендикепираниwww.globallookpress.com © 007 David Parry/Medicimage LTD

Нови појам "трансејбелизам" (transableism), тј. "транс-способанизам", ових дана привлачи пажњу америчке јавности, рекло би се оправдано, јер је посреди термин којим се описује поремећај идентитета интегритета тела, односно "Body Integrity Identity Disorder" (БИИД).

Под овим термином се мисли на особе које се "идентификују" као хендикепиране. Према некима, БИИД је преименован у "транс-способанизам" како би се ускладио са данашњом транс заједницом и феноменом да се "лече" пацијенти "ампутацијом здравих удова".

У културолошком смислу, "трансејбелизам" је "следећи понор друштва", пише "Фоксњуз".

На питање зашто, одговор је кратак и логичан - зато што се "неке од ових особа сакате, друге траже од хирурга ампутацију, или трансекцију кичмене мождине", пише сајт указујући на шокантне кораке које неки предузимају.

Национални институти за здравље на својој веб страници напомињу да "они са БИИД-ом желе ампутацију једног или више здравих удова, или желе парализу тела".

Критичари ове најновије појаве кажу да се иза свега крије "потреба за пажњом", да је крајње "увредљиво за особе са хендикепом" и "дефинитивно срамотно".

"Не знам да ли се можете сматрати озбиљним људским бићем ако овако мењате своје тело, уместо да добијете одговарајућу менталну помоћ која вам је потребна", наводе амерички студенти.

Једна од њих је Норвежанка Јорунд Викториа Алме (53), виши кредитни аналитичар у Ослу, која се идентификује као инвалид и користи инвалидска колица, иако нема физичких недостатака. Алме је такође трансродна особа.

"Животна жеља ми је да се родим као жена парализована од струка наниже", изјавила је она у ТВ програму "Добро јутро Норвешка" 2022. године.

У још шокантнијем случају, 21-годишња жена из Северне Каролине се идентификовала као слепа иако је имала савршен вид, те је предузела кораке да то промени.

image