Свет

Тексас: Забрана куповине земљишта Русима, Кинезима, Иранцима, и Севернокорејцима

Сенат америчке савезне државе је усвојио закон о забрани куповине пољопривредног земљишта грађанима "непријатељских страних држава"
Тексас: Забрана куповине земљишта Русима, Кинезима, Иранцима, и СевернокорејцимаGetty © Photo by Scott Olson/Getty Images

Грађанима држава које представљају "претњу по националну безбедност САД" биће, према закону који је усвојио државни Сенат, забрањено да поседују одређене врсте земљишта у Тексасу, преноси "Фокс њуз".

Закон се односи на сваку државу коју су обавештајне службе три године заредом прогласиле претњом, а тај критеријум тренутно испуњавају Кина, Русија, Иран и Северна Кореја.

Како се наводи, у првобитном предлогу закона те четири државе биле су експлицитно именоване, али је у коначном нацрту дозвољено да се државе евентуално уклоне са листе "у случају промене режима или било ког другог разлога".

Према коначној верзији усвојеног предлога, законитим сталним држављанима САД и онима са двојним држављанством такође ће бити дозвољено да купују земљиште у Тексасу.

У закону је прецизирано да је забрањена куповина оног земљишта на ком би "страно власништво представљало претњу", односно земљишта повезаног са пољопривредом, нафтом и минералима.

"Безбедност хране је државна безбедност. Дрво, нафта и гас, наша ретка природна богатства – то морамо да штитимо. Ово је питање националне безбедности. Зато смо повезали забране са проценом националне претње, рекла је републиканска сенаторка у Тексасу Луис Колкорст.  

Друге савезне државе су такође предузеле сличне кораке како би "спречиле непријатељске стране владе да куповином земљишта стекну упориште у САД".

Представнички дом Северне Каролине једногласно је усвојио закон којим се "држављанима Кине, Русије и других непријатељских страних држава" забрањује да купују пољопривредно земљиште или имовину у близини војних база.

У парламенту Флориде тренутно се разматра више закона који би, како пише "Фокс њуз", непријатељским страним субјектима на сличан начин забранили куповину пољопривредног земљишта.

У Арканзасу, сенатор Том Котон је прошлог месеца представио нацрт закона којим ће се Кинезима забранити да купују пољопривредно земљиште и некретнине у САД, осим ако им се претходно, у својству избеглица, не одобри азил.

"Деценијама је Комунистичка партија Кине гутала америчко пољопривредно земљиште и некретнине", рекао је Котон за "Фок њуз".

image